
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS/GBF/SDS) Nedir?
8 Mart 2020
Kozmetik Yönetmeliği Eklerine Genel Bir Bakış
30 Mart 2020Sorumlu Teknik Eleman – Kozmetik Mesul Müdür Görevleri

Sorumlu teknik eleman’ın görevleri konusundan önce, dilerseniz kozmetik sorumlu teknik eleman (kozmetik mesul müdür) kimdir, kısaca hatırlayalım. Ardından, görevleri ve sorumluluk kapsamına giren detaylara değinebiliriz.
Sorumlu teknik eleman, Kozmetik mesul müdür olarak da biliniyor olmasıyla beraber, kozmetikte daha çok sorumlu teknik eleman adıyla anılmaktadır ve kozmetik yönetmeliği gereğince Türkiye’de kozmetik firmalarında bulundurulması zorunlu olan personellerden bir tanesidir. Zorunluluk ve konuyla alakalı mevzuatın tüm detaylarına, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Kozmetik Dairesi’nin Resmi Gazetede de yer verilmiştir. Kozmetik yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince, bir kozmetik üreticisi ya da ithalatçı firma, kozmetik sorumlu teknik eleman çalıştırmadan piyasaya ürün arz edemez; bu yönergeye muhalif olan firmalar ise, 10.000 TL’den başlayan para cezaları ile cezalandırılır.
Peki kimdir bu, Sorumlu teknik eleman (kozmetik mesul müdür)? Kozmetik yönetmeliğinin 13. maddesine göre kozmetik sorumlu teknik eleman, uygun seviyede profesyonel yeterliliğe ve tecrübeye sahip, alanında uzman çalışandır. Bu kişi bir eczacı yahut kozmetik alanında 2 yıl fiilen çalıştığını belgelemek kaydı ile kimyager, biyolog, mikrobiyolog, kimya mühendisi ya da biyokimyager olabilir.
Sorumlu Teknik Elemanın Görevleri Nelerdir?
Sorumlu teknik elemanın esas görevi kısaca, piyasaya sürülecek kozmetik ürünlerin, Kozmetik Yönetmeliği’ne uygun olmasını sağlamaktır. Detaylandıracak olursak sorumlu teknik eleman:
- Piyasaya arz edilecek kozmetik ürünlerin, ilgili yasalara uygunluğundan emin olmalıdır,
- Ürün Bilgi Dosyası (ÜBD-PIF) / dosyalarının hazırlanmasından,
- İyi üretim uygulamalarından (GMP),
- Varsa, ürünün etkileri hakkındaki iddiaların kanıtlanmasından,
- İlgili diğer mevzuatlara uygun olmasından sorumludur ve ilgili olduğu ürünlere ait bilgilerin güncelliğinden emin olması gerekmektedir.
Türkiye’de üretilmiş yahut ithal edilmiş olması fark etmeksizin, bir kozmetik ürüne dair sağlanması gereken şartlar vardır:
- Söz konusu ürünleri piyasaya arz eden firmanın, ÜTS (Ürün Takip Sistemi) üzerinde firma kaydının yapılmış olması gerekmektedir.
- Ürünün ve ürüne dair bileşenlerin mevzuata ve ilgili yasalara uygun olup olmadığı incelenmelidir.
- Tüm ürünler için, Ürün Takip Sistemine (ÜTS) ürün bildirimi yapılmış olması gerekir.
- Yönetmeliğe uygun olup olmaması bakımından, ürüne/ürünlere ait etiketlerin kontrolü tamamlanmalıdır.
- Ürünün etkilerine dair iddialar kanıtlanmalı,
- Tüm ürünler için ürün bilgi dosyası bulundurulmalıdır.
- 14 maddeden oluşan ve çeşitli parametreleri içeren Kozmetik Ürün Güvenlik Değerlendirmesi yapılmalı ve raporlanmalı.
Daha detaylı bilgi olmak isterseniz, 0(212) 322 51 00 numaralı telefondan bize ulaşabilir, ya da buraya tıklayarak iletişim formumuzu kullanabilirsiniz.