
Kozmetik Ürünlerin Etiketlenmesi Hakkında Detaylar
30 Eylül 2019
Kozmetik Mesul Müdürün Sorumlulukları
30 Eylül 2019Kozmetik Ürünlerin Depolanması ve Nakliyesi Hakkında

Pim Grup Proje Uzman Yardımcısı Gülçin Erdoğan, kozmetik ürünlerin nakliyesi, depolanması, satışa ve hizmete sunulduğu ortamlarda nelere dikkat etmek gerektiğini sizler için yazdı.
Kozmetik Ürünlerin Nakliyesi, Depolanması ve Diğer Hususlar
Depolanma koşulları, kozmetik ürünlerin kalitesini devam ettirebilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Nakliye, depolanma, hizmete sunulduğu ortam şartları, doğrudan ürün kalitesine etki etmektedir.
Kozmetik ürün imalatçıları, ürünlerinin kalitesini devam ettirebilmek için fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik dayanıklılık testlerini muhakkak yaptırmalıdırlar. Yapılan stabilite testleri sonrasında, saklama koşullarının ürün üzerindeki etkileri hakkında bulgular olmuşsa, bunlar ürün etiketlerine yazılmalı ve tüm tedarik zinciri boyunca ilgili şahıslara aktarılmalıdır.
Kozmetik Ürünleri Depolarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Ürünler direkt güneş ışığı altında beklememelidir.
- Bazı istisna ürünler hariç, kozmetik ürünler oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
- Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlara maruz bırakılmamalıdırlar.
- Su içermeyen kozmetik ürünlerin fazla nemli ortamlarda bulunmamaları gerekir (toz pudra, far gibi).
- Akıcı özellikte ve emülsiyon yapısında olan ürünlerin şiddetli olarak çalkalanması, yapılarının bozulma ihtimali nedeniyle doğru değildir.
Bunlara ek olarak, aşağıdaki durumlara da özen gösterilmesi önemlidir
- Ürünler depolanırken, depolama ortamları muhakkak temiz, havalandırılmış ve zararlılardan arındırılmış olmalı.
- Depolama alanı, ürünlerden birinin düşüp kırılması ya da dökülmesi durumunda bulaşmayı önleyecek şekilde dizayn edilmiş olmalıdır.
- Ambalajında bozulma, kırılma gibi bir durum söz konusu olduğunda, ürünler ayrı bir alanda saklanarak satışı önlenmelidir.
- Ürünlerin depolanması ve nakliyesi sırasında çok sıcak, çok soğuk koşullar, radyasyona maruz kalmaları, nem ve istenmeyen mikroorganizmalara maruz kalınması ve benzeri durumlarla karşılaşmamak için, üreticinin nakliye ve depolama sürecinde oluşabilecek koşullara dair şartlar öngörülmelidir.
- Ürünlerin ambalajlarında saklama şartları silinmeyecek biçimde, açıkça belirtilmelidir. İhraç edilecek bir ürün ise, ihraç edileceği ülke için anlaşılır bir dil olmasına özen gösterilmelidir.
Kozmetik Tüketicisi Nelere Dikkat Etmelidir?
Kozmetik tüketicileri, ürünün iç ve dış ambalajlarının temiz, yazıların okunur ve düzgün olmasına dikkat etmelidir. Kozmetik yönetmeliği gereğince ambalaj üzerinde bulunması gereken imalatçı firma bilgileri, kullanım şartları, kullanım tarihleri gibi bilgilere yer verildiğinden emin olmalıdır.
Ürünün kullanma talimatlarında belirtilmediği sürece, tüketiciler hiçbir kozmetik ürünü başka bir madde ile seyrelterek kullanmamalıdır. Ayrıca ürün, ambalaj üzerindeki talimatlara uygun şekilde kullanılması ürün ömrü için de önemlidir.