Kozmetikte CMR Madde Kullanımı
30 Eylül 2019Kozmetik Ürünlerin Depolanması ve Nakliyesi Hakkında
30 Eylül 2019Kozmetik Ürünlerin Etiketlenmesi Hakkında Detaylar
Kozmetik ürünlerin etiketlenmesi, tüketicileri doğru bilgilendirme ve ürün hakkında yanıltıcı bilgi içermemesi açısından büyük öneme sahiptir. Etikette yer alan talimatların, tüketici sağlığını olumsuz etkilememesi ve üretici firmanın itibarını sarsmaması adına çok dikkatli hazırlanması gerekir.
TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu), Kozmetik Ürünlerin Etiketlenmesi Hakkında Bir Kılavuz Yayınlamıştır
Bu kılavuzda, etikette yer alması mecburi olan detayları bulmak mümkündür. Bu kılavuzlar çerçevesinde, etiketlerde yer verilmesi mecburi olan sembol ve ifadelere de bu yazımızda yer vereceğiz.
Not: Her şeyden önce, ürüne ait iç ve dış ambalajlarda yer alan bilgilerin tamamının silinmez, kolay görünür ve okunaklı olması gerekmektedir.
Kozmetik Ürünlerin Etiketlerinde Bulunması Gerekenler
- Üretici Bilgileri
Üreticiye ait isim ve adres bilgileri yer almalıdır. Şayet birden fazla adres varsa, Ürün Bilgi Dosyası hangi adreste ise, o adres ayrıca belirtilmelidir.
- Menşei
Ürün/ürünler ithal edilmişse zorunludur. Ayrıca, Avrupa’ya ihraç edilecek bir ürün ise, etiket üzerinde Responsible Person (Sorumlu Kişi) ismi, adres, ve menşei mutlaka etikette yer almalıdır.
- Dayanıklılık Süresi
İlgili kozmetik ürünün raf ömrü 30 aydan az ise, minimum dayanma süresi şekil 2.a’daki gibi kum saati sembolü ile gösterilir; yahut etikette “……. tarihinden önce kullanılmalıdır” uyarısına yer verilmelidir. Tarih bilgisi Ay/Yıl ya da Gün/Ay/Yıl biçiminde belirtilir.
Ürünün raf ömrü 30 aydan fazla ise, açıldıktan sonraki dayanıklılık kavramı açık kapak sembolü ile şekil 2.b’deki gibi gösterilir ve ürünün açıldıktan sonraki kullanım süresi ay ya da yıl cinsinden belirtilir.
Şekil 2.a
Şekil 2.b
- Ürünün Fonksiyonu
Ürüne ait kullanım amacı, etikette kesinlikle Türkçe olarak yer almalıdır. Ürünün işlevi, sunum itibariyle anlaşılırsa, o zaman mecburiyet ortadan kalkabilir.
- Ürünün Nominal İçeriği
Etikette, ürünün nominal içeriği gram ya da mililitre cinsinden yer almalıdır. 5 gram ya da 5 mililitreden az olan ambalajlar, tek kullanımlık ya da eşantiyon olan ürünler için bu mecburiyet yoktur.
- Seri No
Hem iç, hem de dış ambalajda ürünün seri numarası yer almalıdır.
- Ürüne Dair Bileşenler
Etikette ürün bileşenleri listesindeki tüm hammaddeler, Türkçe bir başlıkla INCI isimleri konsantrasyon yüzdesine göre büyükten küçüğe doğru sıralanacak şekilde yazılmalıdır.
%1’in altında kullanılan hammaddeler, boyar maddeler ve Kozmetik Yönetmeliği Ek-3 içerisinde belirtilmesi istenen bileşen kaynaklı alerjenler, %1’den fazla kullanılan hammaddelerden sonra listelenebilir. Renkli kozmetikler ve renkli renkli dekoratif ürünlerde yer alan boyar maddeler, “içerebilir” ya da “+/-” sembolü ile listelenmektedir.
- Uyarılar
Ürün kullanımı hakkında hususi tedbirler ve yönetmelik eklerinde özellikle üründe bulunması gerektiği belirtilen uyarılara etikette Türkçe olarak yer verilmelidir. Yüksek oranda yanıcı içeren ürünler, saç boyaları, UV koruyucu ürünler ve aeorosol kapta satılan ürünler için de etikete yazılacak uyarılara dikkat edilmelidir.
Not: Uyarılar ve ürünlere ait bileşenlerin listesi iç etikette belirtilememişse, aşağıdaki sembol kullanılarak dış kutuya yönlendirme yapılabilir.
Pim Grup Proje Uzman Yardımcısı
Kimyager Gökçe Yirmibeş