
Kozmetik Kılavuzlara İlişkin İkinci Önemli Değişiklik
1 Aralık 2020
Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) nedir?
22 Şubat 2021IFRA Standartlarında Yeni Dönem – 49th Amendment

IFRA Nedir?
IFRA (Uluslararası Esans Birliği) parfüm endüstrisinin ortak çıkarlarını temsil etmek için Cenevre’de 1973 yılında kurulmuştur.
IFRA Standartları; IFRA Bilim kurulu tarafından yürütülen, Esans Hammaddeleri Araştırma Enstitüsünün uzmanlar paneli (RIFM) tarafından belirlenmiş olan kullanım kısıtlamaları ile ilgili güvenlik değerlendirmelerini esas almaktadır.
IFRA; yeni verileri, yeni yöntemleri ve yeni ürün türlerini sisteme entegre ederek, güvenle kokunun tadını çıkarmaya devam etmemizi sağlamak amacı ile 2020 yılı başlarında bir güncelleme gerçekleştirmiştir.

49th Amendment ile Neler Değişti?
“49. Değişiklik” olarak bilinen bu değişiklikler, şimdiye kadar ki standartların en kapsamlısıdır.
Sektörümüzde kullanılan içerik maddelerinin devam eden değerlendirmelerine dayanarak, 25 yeni standart ekleyerek, standartların kapsadığı bileşenlerin sayısı 214’e çıkarılmıştır. Ayrıca, yeni verilere dayalı olarak yaklaşık yüz mevcut standartta değişiklik yapılmıştır.
Standartlar, QRA’a (Kantitatif Risk Değerlendirmeleri) göre hesaplanmaktadır.
QRA, farklı ürün tipleri için güvenli kullanım limitlerini belirlemektedir. Hassasiyet değerlendirme faktörleri ve tüketicinin ürüne maruz kalma oranlarına göre, parfüm bileşeninin dermal sensitizasyonu dikkate alınarak yapılan güvenlik değerlendirmesidir. Sensitizasyon değerlendirme faktörleri ve tüketicinin ürüne maruz kalma oranlarına göre benzer özellik gösteren ürünler aynı grupta toplanır. QRA’da 11 kategori bulunmaktadır.
Ancak 2020 yılında yayımlanan güncelleme ile QRA hesaplama şeklinin de güncellendiği bildirilmiştir.
Cilt duyarlılığı için, dermatologlar, akademisyenler, endüstri ve diğer paydaşları içeren çok paydaşlı bir uzmanlar grubu tarafından uzun yıllar boyunca oluşturulmuş “QRA2” adlı yeni bir değerlendirme metodolojisi kullanılmaya başlanmıştır. QRA2 ile cilt duyarlılığı ve sistemik toksisite artık uyumlu hale getirilmiştir. QRA2 sınır seviyeleri, sistemik toksisite bakış açısından türetilen seviyelerle karşılaştırılarak, düşük olan sınır seviyeleri ile standartlar oluşturulmaktadır.
Bir dizi sağlık etkisi için, yeni standartlar, birden fazla ve farklı ürünün birlikte kullanıldığı “toplam maruziyete” göre değerlendirilmiştir. İnsanların günlük yaşamda koku ürünlerini güvenle kullanmaya devam edebilmelerini sağlamak adına tüketiciler için kısıtlamaların yer aldığı bir veri tabanı bulunmaktadır.
Aşağıdaki link ile bu veri tabanına erişim sağlayabilirsiniz.
https://ifrafragrance.org/safe-use/library
49th Amendment kapsamında yeni IFRA Kategorileri Nelerdir?
Yeni standartlar ile IFRA uygunluk sertifikasındaki ürün kategorilerinin sayısı 11’den 12’ye çıkartılmıştır ve yeni alt kategoriler içermektedir. Bu kategoriler, belirli ürünlerde bazı bileşenlerin kullanımına ilişkin daha kesin ve hedefli kısıtlamalar belirlenmesine olanak tanımaktadır. Yeni IFRA kategorileri için tıklayınız.
IFRA Kurulunun 30 Mart 2020 tarihli değerlendirme toplantısı ardından, yeni standartların uygulanması için son tarihler aşağıdaki gibidir.
- 10 Mayıs 2021
Yayım tarihinden 16 ay sonrası; yeni kokularda uygulanmaya başlanması için son süre
- 10 Mayıs 2022
Yayım tarihinden 28 ay sonrası; yeni veya revize edilmiş bir standarda uygunluğun sağlanması için mevcut esansların uyumlulaştırılması adına verilen son süre