12. Uluslararası Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar
21 Şubat 2022Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) 12 Nanomalzeme Yasağını Bildirdi
21 Şubat 2022Avrupa Komisyonu Citral Hakkında Bilimsel Görüş Talebinde Bulundu
Avrupa Komisyonu Citral (CAS No. 5392-40-5, EC No. 226-394-6) hakkında bilimsel görüş talebinde bulundu. Bilim Kurulu bu görevi 16 Şubat 2022’de yazılı prosedürle kabul etti ve görüşünü sunmak için dokuz ayı bulunmaktadır.
Cilt alerjileri, belirli kimyasallara maruz kalmaktan kaynaklanabilir ve Alerjik Kontakt Dermatite (ACD) yol açabilmektedir. Özellikle koku bileşenlerinden kaynaklanan bu olumsuz sağlık etkisi, kozmetik ve diğer ev ürünlerine maruz kalmaktan kaynaklanan yaygın ve ilgili bir sorundur.
Uluslararası Koku Derneği (IFRA) tarafından dermal duyarlılaştırma nicel risk değerlendirmesi (QRA) için bir model geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Metodoloji, sağlıklı insan gönüllülerde ve/veya hayvan deneylerinde belirlenen eşiklere (etki yok veya düşük etki seviyeleri) dayanıyordu. ‘Kabul edilebilir maruz kalma düzeyi’ elde etmek için bir dizi güvenlik faktörü uygulandı. QRA metodolojisi, 2008 yılında Tüketici Ürünleri Bilimsel Komitesi (SCCP) tarafından (SCCP/1153/08)1 değerlendirildi ve QRA tarafından tanımlanan cilt hassaslaştırıcı düzeylerinin tüketici için güvenli olduğuna dair bir güven olmadığını belirtti. Ancak komite, QRA yaklaşımı gibi modellerin, iyileştirme ve doğrulamadan sonra gelecekte yeni maddelerin risk değerlendirmesi için uygulanabileceğini ekledi. 2012’de SCCS, Fragrance Allergens (SCCS/1459/11)2 hakkındaki görüş bağlamında bu pozisyonu yinelemiştir.
2012 SCCS görüşünün ardından, koku alerjenlerinin risk değerlendirmesini iyileştirmek için Alerjenlerin Değerlendirilmesi için Uluslararası Diyalog (IDEA) kuruldu. IDEA projesi, belirsizlik faktörlerinin gözden geçirilmesine odaklandı, koku bileşenleri için dermal agrega maruziyetini tanıttı ve SCCS tarafından 2015 yılında gözden geçirilen QRA2 metodolojisiyle sonuçlandı. Bu Görüşte, SCCS, “QRA’nın ilk yayınlanmasından bu yana çok fazla ilerleme kaydedildiği” sonucuna varmıştır.
IDEA projesi, QRA2 metodolojisini daha da geliştirmek ve iyileştirmek için çalışmalarına devam etti ve bu da hakemli bir yayınla sonuçlanmıştır. Aralık 2021’de IFRA, cilt hassaslaşmasına dayalı rafine QRA2 metodolojisini uygulayarak koku içeriği Citral için türetilmiş güvenli kullanım seviyeleri hakkında bir dosya sunmuştur.
Kimyasal adı ‘3,7-Dimetil-2,6-oktadienal’ olan Citral (CAS No. 5392-40-5, EC No. 226-394-6), monoterpen aldehitler olan neral ve geranyanın bir karışımıdır. Kendine özgü, kabul edilebilir ve limon benzeri hoş kokusu nedeniyle yiyecek, içecek ve çeşitli kozmetik ve ev ürünlerinde hem koku hem de aroma maddesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Citral ayrıca limon otu ve Litsea küba yağları gibi birçok uçucu yağın ortak bir bileşenidir. Citral, 2008 yılında SCCP tarafından bir güvenlik değerlendirmesine tabi tutulmuştur. (SCCP/1153/08)
Özellikle, maddenin varlığı, bırakılan ürünlerde konsantrasyonu %0,001’i ve durulanan ürünlerde %0,01’i aştığında, Kozmetik Tüzüğü Madde 19(1)g’de atıfta bulunulan içerik listesinde belirtilmelidir.
Sağlanan bilgiler ışığında Komisyon, SCCS’den cilt hassasiyetinin indüklenmesine dayalı QRA2’nin uygulanmasıyla Citral için elde edilen güvenli kullanım seviyelerinin tüketicileri korumak için yeterli olup olmadığını değerlendirmesini talep etmektedir.