
12. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar
19 Şubat 2022
Avrupa Komisyonu Citral Hakkında Bilimsel Görüş Talebinde Bulundu
21 Şubat 202212. Uluslararası Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar

1.Bölüm
Aktarmak istediğimiz bilgilerin fazlaca olması sebebiyle ikinci günü iki ayrı bölümde sizlere sunacağız.
Dördüncü OTURUM
Dr. O. Mutlu TOPAL moderatörlüğünde ikinci gün açılışına başlandı.
INDUKERN şirketinde Laboratuvar Müdürü Alberto RAMOS, Overview for F&F Raw Materials and The Source of Odor konulu sunumunu gerçekleştirdi. Kokunun önemine değinen Ramos, kozmetik sektöründe en büyük rekabet ve prestij savaşlarının yaşandığı alanların başında kokunun olduğunu vurguladı. Gizli formülleri, geniş AR-GE laboratuvarları, ünlü isimlerin yer aldığı reklam kampanyaları, özel tasarım şişeleri ve çok yüksek rakamlara ulaşabilen ürün fiyatları ile kozmetik sektöründe özel bir yere sahip olduğunu belirtti.
Parfümün tanımına ve notalarına da değinen Ramos, narenciye ailesine ait fresh kokular yağlı ciltler için uygunken; alt notalarda tütün ve misk otu gibi kalıcılığı ve yoğunluğu yüksek kokuların kuru ciltler için uygun olduğunu dile getirdi.
Dördüncü oturumun ikinci konuşması Ravago Chemicals Turkey Kimyasal Hammaddeler Satış ve Paz. A.Ş. firmasından Berk ATASOY tarafından gerçekleştirildi. 2023 Kozmetik Trendleri başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Atasoy, 2023’ün trendleri, renk çalışmaları, konseptleri ve temaları hakkında önemli bilgiler vermiştir.
2023 yılında kozmetik sektörünün tüm ilhamını doğadan alacağı, sürdürebilirlik, kapsayıcılık ve sağlıklı yaşam hareketlerinin yönlendirdiği güzellik anlayışının gelişmeye devam edeceği, 2023’de mental ve kişisel bakımın odak noktası olarak benimsenen ürünler ve kampanyaların trendde olacağı konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirmiştir.
Atasoy, “En iyisi olmaya çalışma, en iyilerle çalış!!!” diyerek sunumunu tamamladı.
Dördüncü oturumun üçüncü konuşması INDUKERN şirketinden Müşteri Yöneticisi Murat Ozan DALKILIÇ tarafından yapıldı. Market Dynamics of F&F Ingredients konulu konuşmasında doğal yağların tarihi konusunda kısa bir bilgilendirme yapan DALKILIÇ, 4500 yıl önce doğal yağların; Mısır, Hindistan ve İran gibi yerlerde kullanılmaya başlandığını belirtti.
Çin, Japonya ve Hindistan’da artan koku talebinin yanı sıra organik ve doğal kokuların artan önemi ve bu ülkelerdeki tüketicilerin yüksek harcama gücünün pazarın büyümesine katkıda bulunduğunun belirten DALKILIÇ, aroma hammaddesinin kozmetik ürünlerde (jel, tıraş losyonu vb…) yaygın olarak kullanılması nedeniyle önemine değindi. En çok üretilen yağın portakal yağı olduğunu ve en çok üretilen grup ise Citrus grupları olduğu bilgisini verdi.
Dördüncü oturumun son konuşması Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Nazan DEMİR tarafından gerçekleştirildi. Küresel Kozmetik Endüstrisinde Formül Savaşları, AR-GE ve Patentin Önemi konulu konuşmasında insanların görünüşlerini değiştirmek için veya fiziksel özelliklerini vurgulamak için en az 10.000 yıl ve muhtemelen çok daha uzun süredir çeşitli maddeler kullanıldığını belirtti.
Daha önce ağırlıklı olarak kadınlara yönelik olan kozmetik sektörünün şimdi her zamankinden daha geniş bir kitleyi hedeflediğini, piyasada her biri birbirinden farklı içerik ve kombinasyonlara sahip binlerce farklı kozmetik ürün bulunduğunu dile getirdi.
Küresel güzellik endüstrisi (cilt bakımı, renkli kozmetikler, saç bakımı, kokular, kişisel bakım ve hijyen ürünlerinden oluşan) covid-19 kriziyle sarsıntıya uğradığını dile getiren Demir, kozmetik üreticilerin öncelikle el dezenfektanları ve temizlik maddeleri üretmeye başlamasıyla sektörün, krize olumlu yanıt verdiğini belirtmiştir.
Demir, konuşmasının devamında şirketlerin gücünün salt para olmadığını entelektüel sermaye adı verilen marka, tescil ve patentler ile ölçülmekte olan raftaki ürünlerin ardında bilimsel bir araştırma olmadığı sorusunun en düşük fiyatlı ürünlerde bile merak edildiği bilgisini vererek konuşmasını sonlandırdı.
BEŞİNCİ OTURUM
Beşinci oturumun ilk konuşmacısı Bezmialem Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Özlem Su KÜÇÜK olup, Deri Kanserlerini Önlemede Güneş Koruyucuları Tamamlayan Topikal ve Oral Seçenekler konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Sunumunda deri kanserlerinin çeşitlerine değinen Küçük, Melanom dışı deri kanserin de artış göründüğünü belirtmiştir. Deri kanserinin dünyada en çok görülen kanser tipi olduğunu ve bu hususta güneşten koruyucuların önemine değindi. Sküamöz hücreli kanser türünün ise en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu belirten Küçük, deri kanserinden korunmada kullanılan ajanlar hakkında bilgiler verdi.
Deri kanserinden korunmada kullanılan güncel topikal ajanlar:
- DNA onarımını artıranlar
- Topikal nikotinamid (vitamin B3)
- Yeşil çay polifenolleri
- DNA tamir enzimleri
- Topikal T4 endonükleaz V (T4N5)
- Fotoliyaz
- Endonükleaz ile kombine fotoliyaz
- 8-oksoguanin glikozilaz (OGG-1)
- DNA transkripsiyonunu modüle eden ve inflamasyonu azaltanlar,
- Topikal retinoidlar: DNA transkripsiyonunu modülasyonu
- Siklooksijenaz-2 (COX-2) İnhibitörleri: İnflamasyonu azaltma
Deri kanseri riski arttıkça deri kanserlerinden korunma yöntemleri daha çok önem kazanmakta olup, son zamanlarda görünür ışık ve kızıl ötesine yakın ışıktan deriyi koruyabilen ajanlar güneş koruyuculara eklendiğini belirtmiştir.
İmmün koruyucu ve güneş koruyucu özellikleri olan nikotinamid, yeşil çay polifenolleri, DNA onarım enzimleri, retinoidler ve antienflamatuarlar dahil olmak üzere çeşitli topikal ajanların ek fayda sağlayabileceğini belirtmiştir.
Ardından sahneye gelen Seda Sakacı Cosmetology Arge Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinden Seda SAKACI, Amerika’da Kozmetik Yatırımı ve Kozmetik Ürün İhracatı başlıklı konuşmasında Amerika’ya ürün gönderimi yapmak isteyen üreticilere bilgiler verdi.
Beşinci oturumun üçüncü konuşmacısı Hayat Kimya firmasından Ahmet ERGÜN, Ev Bakım Kategorisinde Çevreye Duyarlı Ürün Portföyü, Teknolojileri ve Uygulamaları başlıklı konuşmasında her geçen gün dünya düzeninin değişmekte olduğunu, teknolojilerin artmakta ve gelişmekte olduğunu, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla da daha çok şey üretilmekte olduğu bilgisini vermiştir.
Türkiye’de tüketicilerin ev bakım kategorisi altında yer alan deterjan kullanım alışkanlıkları üzerine yapılan incelemelerde, çevreye zarar veren yıkama alışkanlıklarının hala yaygın olduğu görüldüğünü belirtti.
Sosyal sorumluluk projeleri, tüketicilerin çamaşır yıkama alışkanlıklarını değiştirmek ve bunu teşvik edecek Ar-Ge çalışmaları ile yenilikçi ürünlerin piyasaya sunulması, tüketicilerin çevreye duyarlılığının artması kapsamında geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Beşinci oturumun dördüncü konuşmacısı TUV Austuria şirketinden Pınar ALPACAR, Sürdürülebilirlik, Sera Gazı&Karbon Ayak İzi Hesaplamaları ve Uygulamaları Hakkında Bilgilendirmebaşlıklı konuşmasında “AB Yeşil Mutabakatı nedir? Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Nasıl Azaltılır? Türkiye’nin Karbon Ayak İzi” konularına değindi.
Karbon ayak izinin azaltılması noktasında dikkat edilmesi gereken ilk detay kullanılan araçlar olduğunu belirten ALPACAR, bunun yanı sıra gün içerisinde kullanılan aracın başkaları ile paylaşılması ya da toplu taşıma kullanmakta karbon ayak izinin azaltılmasına yardımcı olacağının üzerinde durdu. Konuşmasının devamında Sera Gazı&Karbon Ayak İzi Yönetimi Kapsamında Uygulama Adımları konusuna da değinen ALPACAR, Türkiye’nin AB Yeşil mutabakatına geçişinin karbonlu bir ekonomiye geçiş için fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
Oturumun son konuşması Bingöl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nusret ÖZBAY tarafından gerçekleştirildi.Doğal Hammadde Üretiminde Bingöl Üniversitesi – Gebze Teknik Üniversitesi İşbirliği Çalışmaları konulu sunumunu gerçekleştirenÖZBAY, yaptıkları tüm çalışmaları detaylı olarak anlattı.
İkinci bölümde sizlerle TİTCK Kozmetik Ürünler Dairesi yetkililerinin sunum ve konuşmalarından önemli satır başlarını paylaşacağız.
Takipte kalın.