
10’uncu Kozmetik Kongresi 3. Günden Önemli Notlar
26 Şubat 2020
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS/GBF/SDS) Nedir?
8 Mart 2020İngiltere’nin Avrupa Birliğinden Çekilmesi İle Kozmetik Ürünlerin İhracatı – BREXIT

Kozmetik ürünler Avrupa ülkelerinde pazara sürülmeden önce, CPNP (Cosmetic Product Notification Portal), 1223/2009 kozmetik yönetmeliği uygulamaları kapsamında oluşturulan, kozmetik ürün bildirim portalına kayıtlarının yapılması gereklidir.
İngiltere ve AB arasında BREXIT anlaşmasının 31.01.2020 tarihinde onaylanması ile birlikte İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması süreci için geçiş dönemi başlamıştır. Kozmetik ürünlerin satışı, geçiş dönemi boyunca aynı şekilde devam edecek olup, var olan “Responsible Person” ile kayıtlara devam edilecektir. Ancak geçiş süreci sonunda İngiltere’de Sorumlu Kişi bulundurmak durumundasınız. Ayrıca bu süre zarfında İngiltere tarafından getirilecek yeni portal ile kayıtlarda alınmaya başlanabilir. Konu ile ilgili şu anda kesinleşen bilgi bulunmamaktadır.
Bu geçiş süresi 1 Temmuz 2020 de uzatma kararı alınmazsa 31 Aralık 2020’de bitecektir. Bu tarihten itibaren Avrupa Birliği üreticiler için kozmetik ürünlerinin ihracatlarında yapmaları gerekenlerle ilgili bir bildiri yayınlamıştır.
Bu bildiride yer alan değişiklikler aşağıdaki gibidir.
1. SORUMLU KİŞİ
Üreticilerin İngiltere pazarına ürün ihracat etmek için İngiltere de ikamet eden Sorumlu Kişi (Responsible Person) bulundurması gerekecektir.
2. KOZMETİK ÜRÜNLERİN PORTAL BİLDİRİMİ
Sorumlu Kişi İngiltere de yürürlüğe girecek kozmetik mevzuatına uyumlu olarak ürünlerin piyasaya sürümünü sağlamakla yükümlü olacaktır. Ayrıca İngiltere’de piyasaya sürülecek ürünlerin sistem kaydı da ‘İngiltere kozmetik ürün kayıt sistemine’ göre yapılacağı düşünülmektedir. Sorumlu Kişiler İngiltere’nin AB’den çıkış tarihi itibariyle 90 gün için de ürünlerin kayıtlarını yapmak durumundadırlar.
Çekilme tarihi itibariyle ürünlere ait tüm PIF klasörleri Avrupa Birliği üye devletlerinde bulunan Sorumlu Kişiye teslim edilmelidir. İngiltere için yaklaşım henüz açıklanmamıştır.
4. ETİKETLEME
Sorumlu Kişi ürünlerin etiketlemesini de kontrol etmekle yükümlüdür. Etiket üzerinde yer alan Sorumlu Kişi bilgileri değişmek durumundadır. Ürünlerin etiketlerinin değiştirilmesi için üreticilere iki yıllık bir geçiş süresi verileceği düşünülmektedir.
İngiltere ihracatınız ile ilgili yapılması gerekenler netleştirdikçe sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Gelişmelerden haberdar olabilmek için takipte kalın.