6. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar
5 Aralık 2022ECHA, 2023-2025/CoRAP (Community Rolling Action Plan) Taslağını Yayımlandı
21 Aralık 20226. Uluslararası Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar – 1. Bölüm
Aktarmak istediğimiz bilgilerin fazla olması sebebi ile ikinci günü iki ayrı bölümde sizlere sunacağız.
İKİNCİ OTURUM
Kozmetik kongresinin ikinci gününün açılış oturumu Em. Prof. Dr. Pharm. Vera Rogiers sunumu ile başladı. The EU Cosmetic Legislation in 2022 konusunda sunumunu gerçekleştirenRogiers,Çevresel Endişeler İçin RAECH Tedbirleri başlığında aşağıdaki 3 konuya değindi.
- Hazard Classess for Environmental Endpoints
*Direct Effect of specific cosmetics ingredients e.g. PBT, vPvB
*UV Filters will be seriously affected
- Microplastics Measures → Direct Effects on product categories e.g. leave-on and rinse-off products.
- Full fledged Evaluation of the Cosmetic Regulation
*To address environmental concerns of Cosmetic ingredients apart from human health
CLP Revizyonu:
Yeni Tehlike Sınıfları
- Endokrin Bozucular (EDs)
- Kalıcı, Biyobirikimli ve Toksik özellikler (PBT veya vPvB) / REACH
- Kalıcı, Mobil ve Toksik özellikler (PMT veya vPvM) / REACH
- immünotoksinler, nörotoksinler, solunum alerjenleri,
Stots: belirli hedef organ toksinleri – Yeni sınıflar
Konuşmasında Kozmetik Ürünlerin risk değerlendirmesinde meydana gelecek değişiklere değinen Rogiers, değişikleri aşağıdaki başlıklarda sıraladı.
- Endokrin Bozucuların insan vücuduna olumsuz etkisi olduğunda yasaklanması,
- Karışım değerlendirme Faktörü (MAF) Tanıtılması,
- CLP Regülasyonu Revizyonu
WHO/IPCS (2002) tanımında endokrin bozuculara yer verilmesi
SCCS Görüşü = Risk Değerlendirmesinin yer aldığı tehlike sınıfının belirlenmediği vurgulanmıştır.
- Green Deal
Risk Değerlendirmesi SCCS notlarında yer almaktadır. Tehlike ve risk arasındaki farklara değinen Rogiers, farkları aşağıdaki şekilde vurgulamıştır.
Hazard:
- Potential to cause injury
- Instrinsic Properties
- No Regulation with dose or exposure
Risk:
- Probability of harm
- Specific Exposure Scenario
- Extension Towards Severity and Nature of Harm
Kozmetik Mevzuatında Değişiklikler;
1. European Green Deal: One Substance, One Assessment
2. New Classes Under Reach
3. MAF Effects on Annex Substances&All Ingredients
4. New Nano Definition
5. SCCS to move to existing agency
Kongrenin ikinci oturumu Oturum Başkanı Prof. Dr. Semra ŞARDAŞ tarafından açıldı. T.C. Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erdem Biçer’in Çevreye İlişkin Reklamlar başlıklı sunumu ile devam etti.
Tüketicilerin, reklamlarda yer verilen beyan ve görseller ile bir malın veya ambalajın üretiminde ya da bir hizmetin sunumunda yenilenebilir enerjinin kullanıldığı konusunda doğrudan veya dolaylı olarak yanıltılmaması gerektiği vurgulanmıştır. Reklam verenlerin, reklamlarda yenilenebilir enerji kaynağını belirterek tüketicilerin bilgilendirilmesinin sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Tüketiciler, reklamlarda yer verilen beyan ve görseller ile bir malın ambalajının;
- Biyolojik olarak veya herhangi bir yolla bozunabilir olduğu,
- Geri dönüştürülebilir olduğu,
- Geri dönüştürülmüş içerikten üretildiği konularında doğrudan veya dolaylı olarak yanıltılmamalıdır.
Reklamlarda yer verilen bozunabilirliğe ilişkin beyanların, malın veya ambalajının bulunduğu ortama göre bozunma kabiliyeti, bozunma oranı ve kapsamı konularında açık ve anlaşılır bilgileri içermesi gerekmektedir.
Kısmen geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ürünler için nihai malın veya ambalajındaki geri dönüştürülmüş içeriğin miktarı veya ağırlıkça yüzdesi hakkında tüketiciler açıkça bilgilendirilmelidir.
Bir malın “biyolojik olarak bozunabilir”, “çözünebilir” veya “geri dönüştürülebilir” olduğuna ilişkin beyanların, malın ambalajı da dahil olmak üzere ürünün tamamıyla mı yoksa bir kısmıyla mı ilgili olduğu, biyolojik olarak bozunma veya kompostlama sürecinin hangi koşullarda geçerli olduğu ya da bu sürecin yaygın olarak kullanılmayan özel ekipman veya işlemler gerektirip gerektirmediği konusunda tüketiciler açıkça bilgilendirilmelidir.
Ürünün şişe, etiket ve kapak gibi kısımlarının olduğu dikkate alındığında, tümünün mü yoksa belli kısımlarının mı geri dönüştürülebilir olduğu belirtilmediğinde;
-ilgili görselin ya da “geri dönüştürülebilir” ifadesinin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olma ihtimali bulunmaktadır.
Ürünün geri dönüştürülebilir olmadığı veya yalnızca belirli bir bölümünün veya parçalarının geri dönüştürülebilir olduğu durumlarda, ürün reklamında o ürünün tamamının geri dönüştürülebilir olduğu belirtilmemeli veya herhangi bir şekilde bu izlenim verilmemelidir.
Reklamlar, hedef kitleye ve topluma yönelik bir sorumluluk duygusu ile hazırlanmalıdır.
Reklamlarda;
- Çevre kirliliği veya aşırı atık birikmesine yol açacak tüketici davranışlarını önemsiz gibi gösteren,
- Geri dönüştürülebilir olmayan ambalajlara özendiren,
- Tüketicileri, hareketlerinin olumsuz çevresel etkilerini görmezden gelmeye yönlendiren,
- Uygunsuz çöp atmayı özendiren veya hoş gören,
- Sürdürülebilir tüketim anlayışından uzak iletişimlerden kaçınılmalıdır.
NOT: Reklamlarda yer verilen çevresel beyanların o mal veya hizmetin tamamına mı yoksa herhangi bir bölüm, parça veya sürecine mi ilişkin olduğu açıkça belirtilmelidir.
–“Yeşil”, “sürdürülebilir”, “eko”, “doğa dostu”, veya “çevre dostu” gibi kavramlar açıklama yapılmadan, tüketiciler nezdinde belirsizliğe neden olacak şekilde kullanılamayacağını belirten Biçer, konuşmasını tamamladı.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Yatırım ve Teşvik Uzmanı Ticaret Uzmanı Ali Rıza ALTINSOY, Yatırım ve Teşvik Sistemi başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Konuşmanın ana başlıkları;
- Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Verilen Kararlar
- Yatırım Teşvik Sistemi
- Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi
- Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı
- Cazibe Merkezleri Programı
- Yatırım Teşvik Sisteminin Amacı
- Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımları
- AR-GE ve Çevre Yatırımları
- OECD Orta-Yüksek Teknoloji Desteği Alan Yatırım Konuları
- Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı
- Makine ve Teçhizat İmalatı
- Elektrikli Makine ve Cihazların İmalatı
- Motorlu Kara Taşıtları İmalatı
- Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ile Vagonlarının İmalatı
- Ulaşım Araçları İmalatı
- Bölgesel Teşvik Uygulaması Destekleri
İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefler.
- Gümrük Vergisi Muafiyeti
- Destek Unsurları
Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırım Teşvik Belgesi: Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş yatırımlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
Sigorta Primi Desteği (Sadece 6. Bölge): Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
KDV İstinası: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
Vergi İndirimi: Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır.
Faiz Desteği: Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kar payının belli bir kısmının karşılanmasıdır.
Altınsoy, konuşmasının devamında Asgari Yatırım Tutarları konusunda bilgilendirme de bulunmuştur.
İkinci oturumun dördüncü konuşması T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Müdürlüğünden Ticaret Uzmanı Abdülkadir ÖZGEN ve Genel Müdür Yardımcısı Erdal KARAHİSAR tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında Sınır Ötesi e-ticaret, e-ihracat ve Gümrük İşlemleri konularına değindiler.
Konuşmasının ana başlıkları;
- E-Ticaret, E-İhracat
E-İhracat, uzaktan iletişim araçlarıyla basitleştirilmiş gümrük beyannamesi veya gümrük beyannemesi ile başka bir ülkeye yönelik olarak gerçekleştirilen ve e-ticaret olarak beyan edilen mesafeli mal satışını ifade eder.
Sınır Ötesi E-Ticaret, yurt dışı online ticareti kapsamaktadır. Ürünlerin yurt dışı Pazar yerlerinden, online mağazalardan alım satımını ifade eder.
- E-İhracat Destekleri
- BGB İthalat
- BGB İhracat (Mikro İhracat)
- İhracatta YYS Uygulamaları
Konuşmalarında önemli görüle noktalara aşağıda değinilmiştir.
E-İhracat Destekleri, şirketlerin, pazaryerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin e-ihracata hazırlanması, yurt dışı pazarlarda ve pazaryerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrimiçi sergilenmesi, tanıtılması, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına ilişkin giderlerinin desteklenmesi ve/veya şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkan sağlayacak E-ihracat Konsorsiyumları ile Türkiye E-ihracat Platformuna yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan karşılanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği vurgulanmıştır.
E-İhracatın avantajlarına değinen Karahisar, “İhracat operasyonu ve gümrük işlem kolaylıkları ile pazara girişin kolay olduğunu, Dünyanın her yerinden ve daha büyük alım gücüne sahip müşteri edinebilme imkanı sağlandığını, Yüksek kar marjı sağlaması nedeni ile ihracat gelirlerini arttırdığını, Geleneksel ihracat sürecine göre risk payının düşük olduğunu, Ödeme sürecinin kolay ve hızlı olduğunu” belirtmiştir.
İkinci oturumun son konuşması TİTCK Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı Uzm. Ecz. Sibel Erdinç tarafından gerçekleştirilmiştir. Erdinç, Kozmetik ve Biyosidal Ürün Denetimleri konulu konuşmasında aşağıdaki başlıklar hakkında bilgilendirmeler de bulundu.
- Kozmetik Ürün Denetimleri – Denetim Sonuçları
- GMP Denetiminde Sık Karşılaşılan Eksiklikler
- Ürün Bilgi Dosyası Denetiminde Sık Karşılaşılan Eksiklikler
- Kozmetik Ürün Denetimleri – Denetim Çeşitleri
- Piyasa Gözetim ve Denetim
- Üretim Tesisi Denetimi
- GMP Sertifika Denetimi
- İnternet Denetimi
- TV-Radyo kanalları Denetimi
- Yıllık PGD Denetimleri
- Resen Denetim
- Kozmetovijilans Denetimi
- Şikayet Denetimleri
Erdinç, yapılan denetimler sonunda güvensiz ürünlerin web sitesinde yayınlandığını belirtmiştir.
Ana salonda yer alan Üçüncü Oturum konuları aşağıda paylaşılmıştır.
Oturum Başlığı: Pazarlama
Oturum Başkanı: Dr. Cham KANG – Entekno Materials, UK
Konuşmacılar;
- Dr. Cham KANG – Entekno Materials, UK
Sürdürülebilirliğin Yolu Doğallıktan mı Geçmeli?
- Prof. Dr. Gülfidan BARIŞ – Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Proje olarak Beden; Sürdürülebilir Bakım ve Güzelliğin Pazarlanması
- Cem Demiröz – Ticaret ve Pazarlama Direktörü, Watsons
Perakende Kozmetikte Sürdürülebilirlik
- Aurelia BARBA – Personal Care&Aroma, Distribütör Manager EMEA, DSM, FRANCE
DSM Sürdürülebilirlik Yaklaşımı: Tüketiciler için önemli olan inovatif çözümler
PARALEL OTURUMLAR:
BİRİNCİ OTURUM
Oturum Başkanı: Prof. Dr. İsmail ASLAN
Kozmetik Kongresinin sözlü bildirilerinin birinci oturumu Prof. Dr. İsmail ASLAN ’nın Cosmetic Carrier Systems and Formulation Studies in Terms of Sustainability adlı sunumu ile başladı. Kozmetik sektöründe sürdürülebilirlik için hangi adımlar atılmalıdır? ana teması ile konuşmasını sürdüren ASLAN, dijital yaşlanma, karbon ayak izi, su ayak izi, upcyle, minimalizm gibi konuların aslında bu bağlamda ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Birinci oturumun ikinci konuşmacısı olan MELDA BEKCAN rahatsızlığı sebebiyle sunumunu gerçekleştiremedi. İlgili sunum Prof. Dr. İsmail ASLAN tarafından gerçekleştirildi. Heavy Metal Exposure in Cosmetic Products in terms konulu sunumunu gerçekleştiren ASLAN, ağır metal zehirlenmeleri hakkında bilgilendirmede bulunmuştur. “İlacı zehirden ayıran fark dozdur” diye belirten Aslan ağır metallerin yetişkin ve çocuk ürünlerindeki kullanım limitleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
“Kendini ağır metallerden korursan doğayı da korumuş olursun çünkü doğayı en çok kirleten maddelerden biri ağır metallerdir.” cümlesiyle sunumu sonlandırdı.
Birinci oturumun üçüncü konuşmacısı Afyon Karahisar Üniversitesinden Arş. Gör. Halise Betül Aslan’dır. Use of Melaleuca Alternifolia ( Tea Tree ) Oil in Cosmetics konulu sunumunu gerçekleştiren Aslan, Tea Tree Oil hammaddesinin kozmetikte kullanılmasının amacının sürdürülebilirlik ve temiz içerikli ürün oluşturmak olduğunu belirtti. Tea Tree Oil’in, Malaleuca alternifolia bitkisinin buhar destilasyonuyla elde edilen bir yağ olduğunu ve açık sarı renkli olduğunu vurgulamıştır. Yüz yıkama jelleri, şampuanlar, nemlendiriciler, akne karşıtı jellerde kullanıldığını belirten Aslan, antimikrobiyal, antiinflamatuvar aktivitesi olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırmıştır.
Birinci oturumun son konuşmacısı SFA AR-GE firmasından Bekir Çakıcı, Postbiotic usage in next generation cosmetic formulations konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Konuşmasına,postbiyotik hammaddeleri tanıtarak başlayan Çakıcı, “postbiyotik” özellikteki hammaddelerin cilt bariyer fonksiyonunun güçlendirilmesinde katkıda bulunduğunu ve cilt tahriş reaksiyonlarını azalttığı belirtmiştir. Bu özellikleri ile kozmetik alanında önemli olan postbiyotiklerin yeri ve öneminin artmaya devam edeceğini vurgulamıştır. Postbiyotik içerikli kozmetik bakım ürünleri faydalı bakterilerin sayısının artışına yardımcı olarak, zararlı mikroorganizmaları baskıladığı konusunda bilgiler veren Çakıcı, antibakteriyel mendillerden, sabunlardan ve dezenfektanlardan uzak durmak cilt üzerindeki bakteriyel açıdan zengin bu ekosistemi beslemek ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu dile getirmiştir.
Çakıcı konuşmasının sonunda postbiyotik hammaddeler içeren ürünler üzerinde yapmış oldukları çalışmayı sunmuştur.
İKİNCİ OTURUM
Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Arif Kurt
İkinci oturumun birinci konuşmacısı Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Arif Kurt, Green Consensus in Cosmetics; Design of New Type Formulations and Herbal Resources konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Yeşil mutabakatı, Avrupa’yı 2050 yılına kadar iklim nötr hale getirmeyi planlamaktadır. 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının sıfıra indirilmesi, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrılması, hiç kimsenin ve hiçbir bölgenin bu politikalardan ayrı tutulmaması, geride kalmaması, yeşil mutabakatın temel hedefleridir.
Stilbenoidlerin üretimi için yeşil solvent ekstraksiyonuna ilişkin güncel bilgilere ve Stilbenoidlerin üretimi için bitki hücre kültürlerinin listelerine konuşmasında yer veren Kurt, sunumun devamında Avrupa yeşil mutabakatının ürün geliştirme süreçlerine etkilerini ele aldı.
İkinci oturumun ikinci sunumu İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Aylin Koç tarafından Use of Aloe Vera Plant in Cosmetics konu başlığıyla gerçekleştirildi. Aloe Vera jelinde %90-95 oranında su bulunduğunu belirten Koç, etki mekanizmaları arasında cildi iyileştirme, ultraviyole ışınlarına karşı koruma, antidiyabetik, antibakteriyel, antiseptik, akne kurutucu özellikler bulunduğunu belirtmiştir.
İkinci oturumun üçüncü konuşmacısı Pim Grup Danışmanlık firmasından Ecz. Sinem KAPAR ŞAHİNDERE, Endocrine Disrupting Raw Materials – Do You Need to Take Precautions? başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Bir endokrin bozucu, endokrin sistemin fonksiyon(lar)ını değiştiren ve sonuç olarak bozulmamış bir organizmada veya onun soyunda veya (alt) popülasyonlarında olumsuz sağlık etkilerine neden olan ekzojen bir madde veya karışım olduğu bilgisini veren Şahindere, endokrin bozucuların, vücudun endokrin (hormon) sistemi üzerinde zararlı etkilere sahip olabileceğini vurgulamıştır.
Kozmetik ürünlere ilişkin Kozmetik Yönetmeliği (EC) 1223/2009, insan sağlığının korunması için düzenleyici bir çerçeve sağladığını ve potansiyel sağlık risklerini ele almak için mevzuat, kozmetik ürünlerindeki belirli bileşenlere ilişkin bir kısıtlamalar ve yasaklar sistemini içerdiğini belirtmiştir. 7 Kasım 2018’de Komisyon, endokrin bozucu maddeler içeren kozmetik ürünlere ilişkin Yönetmelik (EC) No 1223/2009’un incelemesini kabul ettiğini ve raporun, potansiyel endokrin bozucu olarak kabul edilen maddelerin kozmetik yönetmeliği kapsamında nasıl ele alındığını içerdiği bilgisini veren Şahindere, değerlendirme için daha yüksek önceliği hak eden 14 maddeyle ilgili olarak 16 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasında ilk halka açık veri çağrısının başlatıldığını ve gerekirse bu maddelerin kozmetikte kullanımını yasaklamak veya kısıtlamak için harekete geçileceğini belirtmiştir. Konuşmasını devamında Grup A ve Grup B olarak ayrılan endokrin bozucuların neler olduğuna ve yayınlanan SCCS görüşlerine detaylı olarak yer vermiştir.
İkinci oturumun dördüncü sunumu Gaziantep Üniversitesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Pınar Kocabey Çiftçi tarafından The Changes at the Corporate Carbon Footprint From Small to Large Cosmetic Enterprises konu başlığıyla gerçekleştirildi. Kurumsal karbon ayak izinin ve ürün karbon ayak izinin öneminden bahsetti. Direkt ve dolaylı emisyonların örneklerini verdi. Bunların arasında jeneratörler, klimalar, şirket araçları bulunmaktadır. Kurumsal ve ürün karbon ayak izini belgelendirmek için ISO 14064 ve ISO 14067 standartlarının olması gerektiğini belirten Çiftçi, kurumsal karbon ayak izi için dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların veri kalemi belirlemek ve verileri düzenli olarak kaydetmek olduğunu belirtti. Kurumsal karbon ayak izi belirlemek için son tarihin 2026 olduğunu söyledi.
ÜÇÜNCÜ OTURUM:
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Fatih Mehmet EMEN
Üçüncü oturumun ikinci konuşmacısı Pim Grup Danışmanlık A.Ş. firmasından AR-GE Müdürü Dr. Tuğba SAĞIR, The Effects of Synthetic and Natural Cosmetic Preservatives on Human Skin Keratinocyte Cells and Zebrafish Embryos konulu sunumu gerçekleştirdi.Koruyucuların, kozmetik ürünleri mikrobiyal kontaminasyondan korumak ve raf ömrünü uzatmak için yaygın olarak kullanıldığını belirtmiştir. Ancak kozmetikte sentetik koruyucuların kullanımıyla ilgili endişeler bulunduğunu, Son araştırmaların, koruyucu olarak kullanılan bazı ham maddelerin cilt hastalıkları ve alerjik reaksiyonlara ek olarak tiroid hormon metabolizmasını etkilediğini ve potansiyel bir endokrin bozucu olduğunu keşfettiğini belirtmiştir. Yapmış oldukları çalışmanın amacının, yaygın olarak kullanılan sentetik ve doğal koruyucuların insan keratinosit (HaCaT) hücreleri ve zebra balığı embriyoları üzerindeki anti-mikrobiyal aktivitesini ve sitotoksik etkilerini karşılaştırmak olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak, “sentetik ve doğal koruyucuların antimikrobiyal aktiviteleri benzer olsa da, doğal koruyucular sentetiklere göre daha az toksiktir.”sonucunu bizlerle paylaşmıştır.
Üçüncü oturumun üçüncü konuşmacısı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Ecz. Behra Uysal’dır. Cosmetic formulations containing phytoactives used in foot care products konulu konuşmasını gerçekleştiren Uysal, ayak sağlığımız konusunda önemli bilgiler vermiştir. Ayaklarımızın sıcak, karanlık ve nemli bir ortama maruz kaldığından bazı mikroorganizmaları önlemek için ekstra efor sarfetmesi gerektiğini ve bu nedenle aşırı hassaslaştığından, çatlak, nasır gibi pek çok probleme sebep olduğunu belirtmiştir. Örnek olarak sunduğu formülasyon ile bir hafta sonunda antimikrobiyal özelliğin etkin olduğunu vurgulamıştır.
Üçüncü oturumun son konuşmacısı Gamma-Pak Sterilization Ind&Trd.Inc., firmasından Hüseyin KANBUR, Use of Gamma Irradiation in Cosmetic Products and Raw Materials for Sustainable Production başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Kozmetik sektöründe sürdürülebilirlik için gama ışınlanmasının önemine vurgu yaptı. Gama sterilizasyonun kazanımlarını şu şekilde sıraladı.
- Yüksek bir sterilite güvencesi,
- Kolay proses kontrolü,
- Proses kontrollerinin tek parametre ile yapılması,
- Gama sterilizasyon gerçekleştirildikten sonra kozmetik ürünlerde radyasyon kalıntısı kalmamasıdır.