Ürün Takip Sistemi ÜTS-v10.11.0 Sürümü Yayınlandı!
21 Şubat 2024Ne Üretmeliyiz Zirvesi
27 Şubat 2024Uluslararası Kozmetik Kimyası Üretimi Standardizasyonu Kongresi 3. Gününden Önemli Notlar
ALTINCI OTURUM
14. Uluslararası Kozmetik Kimyası Üretimi Standardizasyonu Kongresi altıncı oturumu Prof. Dr. Nazan Demir moderatörlüğünde başladı.
Altıncı oturumun ilk konuşması Selüz Kimya`dan Başak ÇORLU “Koku Dünyasının Siyah Altını” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. ÇORLU, sunumunda koku dünyasının siyah altını olarak tanımlanan “Agarwood” hammaddesinin elde edilişinden, kullanım alanlarından ve Agarwood`un inanışlardaki yerinden söz etmiştir. Genellikle baharatlı, odunsu ve tatlı notalara sahip olan agarwood`un bazı yumuşatıcılarda, parfüm, losyon, şampuan ve kişisel bakım ürünlerinde kullanıldığını vurgulamıştır.
Altıncı oturumun ikinci konuşması Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öztekin ALGÜL “Kozmetik ve yapay zeka” konulu sunumunda yapay zekanın tanımını ve kozmetik sektörü ile ilişkisinden bahsetmiştir. İnsan zekasını taklit etmesi sonucu neden sonuç ilişkisi kurarak ürün alımlarında kişiye özgü ürün seçmede kullanılmasını, yapay zekanın topladığı verilerin yeterli olmadığını bu verilerin kullanılabilmesi ve özellikle veriyi kullanılabilecek hale dönüştürüyor olmasının gerekliliğinden bahsetmiştir. Kozmetik sektöründe formül, üretim, test edilme alanlarında kullanıldığı gibi kozmetik ürün geliştirmede formülasyon oluşturma ve duyarlılık testlerinde kullanıldığına değinmiştir.
Altıncı oturumun üçüncü ve son konuşması Hibiotek&Özel Sağlık Hastanesi`nden Prof. Dr. Emel ÇALIKOĞLU “Böcek biyoteknolojisinden kozmetik hammadde geliştirme yolculuğumuz” konulu sunumunu gerçekleştirmiştir. ÇALIKOĞU, özellikle yetiştirdikleri “Black Soldier Fly” larvalarından palm yağı muadili BSF yağı elde ettiklerini ve bu yağın kozmetikte kullanımı için çalışmalarının devam ettiğinden bahsetmiştir. Ayrıca BSF yağı ve proteininden de kedi köpek maması elde edildiğinden söz etmiştir.
YEDİNCİ OTURUM
Yedinci oturum Prof. Dr. Mustafa SOYLAK moderatörlüğünde başladı.
Yedinci oturumun ilk konuşması Gaziantep Üniversitesi`nden Doç. Dr. Sibel BAYIL “Kozmetikte yeşil dönüşüm” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. BAYIL, öncelikle deprem bölgelerinde yetişen ürünlerin o yörelere özgü materyaller kullanarak geliştirilmesini amaçladıklarından ve bu konuda çalıştıklarından bahsetmiştir. Çevre dostu ekonomik bir modelin oluşturulmasını için gereken dönüşüme verilen isim olan “yeşil dönüşüm” ve kozmetikte yeşil yaklaşımlarda değinmiştir.
Yedinci oturumun ikinci konuşması Omega CRO`da çalışan Berk ÖZDEMİR “Kozmetik klinik araştırmalar” konulu sunumunda klinik araştırmalar için yapılması gereken konulara değinmiş ve klinik araştırmalar etik kurulundan ayrıca TİTCK başvuru aşamalarından bahsetmiştir.
SEKİZİNCİ OTURUM
Sekizinci oturum TİTCK-BAKANLIK OTURUMU-1Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir.
Sekizinci oturumun ilk konuşması Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı`ndan Zehra CİVELEK “Kozmetik Ürünlerde Güncel Mevzuat Bilgisi” sunumununu gerçekleştirdi. CİVELEK, 8 Kasımda yürürlüğe giren 32184 sayılı Kozmetik Yönetmeliği`ne değinmiş, değişen kavramlar ve geçiş süreleri üzerinde üzerinde durmuştur.
Sekizinci oturumun ikinci konuşması Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı`ndan Mustafa UYGUN “Kozmetik Ürün İddiaları ve Ambalaj Bilgisi” konulu sunumunda öncelikle mevzuat ve kılavuzlara nasıl ulaşılabileceğine değinmiş ve kozmetik ürünlerde kullanılabilecek iddialar üzerinde durmuştur. Kozmetik ürün iddialarına ilişkin kılavuzda da yer alan ilkelerden ve bu ilkeler doğrultusunda kullanılabilecek iddialardan bahsetmiştir.
Sekizinci oturumun üçüncü konuşması Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı`ndan Zeynep Rümeysa DÖLEK “Biyosidal Ürünlerde Ruhsat Süreçleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. DÖLEK, biyosidal ürün ruhsat değerlendirme başvurusunda olması gereken bilgilerden bahsetmiştir.
Sekizinci oturumun son konuşması Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı`ndan Elif Erdoğan “Ruhsata esas analizler” konulu sunumunda; analizlere başlamadan dikkat edilmesi gereken hususlar, fiziksel, kimyasal, stabilite, mikrobiyal etkinlik testleri ve irritasyon testlerinden bahsetmiş ve bu testlerde karşılaşılan hatalara da değinmiştir.
DOKUZUNCU OTURUM
Dokuzuncu oturum TİTCK-BAKANLIK OTURUMU-2 Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir.
Dokuzuncu oturumun ilk konuşması Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı`ndan Pelin Kılınç GÖK, Ömür ERDOĞDU ve Rana Ülker ÖZKAN “Kozmetik Ürün ve Üretim Yeri Denetimleri (GMP)” başlıklı sunumda öncelikle kozmetik ürün denetim çeşitlerine değinilmiş, denetimlerde rastlanan herhangi bir uygunsuzluk durumunda ise yapılacak işlemler ve para cezalarından bahsedilmiştir. “İyi Üretim Uygulamaları (GMP)” tanımına değinilmiş, üretim yerlerinde uygulanacak GMP şartlarına ait usul ve esaslara ve üretim yeri denetimlerine ilişkin standartlara değinilmiştir.