Tip-1 ve Tip-19 Biyosidal Ürünlere İlişkin 2023 Yılı Birinci 3 Aylık Denetim Verileri
9 Mayıs 2023Water Resistance ve Waterproof Analizleri Konusunda Bilgilendirme
26 Mayıs 2023Tıbbi olmayan Veteriner Sağlık ürünleri için Ruhsatlandırma Süreçleri
Evcil hayvan bakım pazarının Dünya genelinde yaklaşık 300 milyar doların üstünde olduğu ve Türkiye’nin toplam hacminin 1 milyar dolar sınırına yaklaştığı bilinmektedir. Türkiye’de evde beslenen evcil hayvan sayısı ise 8 milyonu aşmış durumundadır.
Büyük bir hızla büyüyen bu pazarda ruhsatlandırma süreçleriniz için kısa notları sizler için derledik.
Tıbbi olmayan veteriner sağlık ürünleri; 7/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tıbbi Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri Yönetmeliği ile 18/2/2020 tarihli ve 31043 sayılı Resmî Gazete‘ de yayımlanan Tıbbi Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile “Hayvana uygulanmak ya da hayvan için kullanılmak amacıyla tüm üretim aşamalarından geçerek kullanıma hazır hale getirilmiş ilaç niteliğinde olmayan ürünler” olarak tanımlanmaktadır.
Hayvanların deri, tırnak, meme, kulak gibi dış kısımlarına veya ağız boşluğuna uygulanmak üzere, temizlik, koku verme, görünümü değiştirme, koruma veya iyi bir durumda tutma amaçlarıyla hazırlanmış ürünlerin tümü tıbbi olmayan veteriner sağlık ürünleridir.
Bir ürünü üretmek, ürettirmek, ithal veya ihraç etmek ve piyasaya sunmak isteyen kişiler, Genel Müdürlüğe bildirimde bulunmak zorundadır! Bildirimde bulunmadan ürünlerin üretilmesi, ithali, ihracı, piyasaya arzı ve ambalajlanması gibi konularda faaliyet gösterilemez! Bildirimler, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü ’ne yapılmaktadır.
Genel Müdürlüğe bildirim yapabilmek amacıyla ürünlere Tıbbi olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri bildirim dosyası hazırlanmaktadır.
Bildirim sahipleri, veteriner hekim, eczacı, kimyager veya kimya mühendisi meslek gruplarından bir kişiyi sorumlu personel olarak görevlendirmekle yükümlüdür.
Denetim ve İdari Yaptırımlar Nelerdir?
Bakanlık, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmayan ürünleri toplamaya veya toplattırmaya, gerektiğinde analiz ettirmeye, imha etmeye veya ettirmeye yetkilidir.
Bakanlık, ürünlerin toplatılması, iyileştirilmesi veya imha ettirilmesi gibi talimatlarına uymayan bildirim sahiplerinin, tıbbi olmayan ürünlerle ilgili faaliyet göstermesini engelleyebilir.
İki defa hatalı olarak piyasaya arz edilen ürünlerin, iki yıl süreyle üretimi, ithalatı ve piyasaya arzı yasaklanır.
Genel Müdürlük, bu Yönetmelik hükümlerine uymayan ürünlerle ilgili internet sitesi üzerinden duyuruda bulunmaktadır.