LEAPING BUNNY CERTIFICATION VIA CCIC
CCIC veya Kozmetiklere İlişkin Tüketici Bilgileri Koalisyonu, 8 ulusal hayvan koruma grubundan oluşmaktadır ve kapsamlı bir standardın yanı sıra uluslararası kabul görmüş Leaping Bunny Logosu geliştirmek için çalışmaktadır.
CCIC, “Leaping Bunny” sertifikası almak için başvuru yapan ABD ve Kanada merkezli markaları yönetir. Merkezi ABD veya Kanada dışında olan diğer tüm markalar, uluslararası ortakları Cruelty Free International ile çalışmaktadır.
İlgili logonun alınmasında CCIC,
Tedarikçi İzleme Sistemleri, şirketlerin ve her bir tedarikçisinin Leaping Bunny’nin standartlarına uyduğunu gösteren belgeleri sunmasını gerektirir.
“Leaping Bunny, başvuru sahiplerinin ürünlerini hayvan testi gerektiren dış pazarlarda (Çin gibi) dağıtmalarına da izin vermez. Sertifikalı markalar da yıllık olarak taahhütte bulunmalıdır. Şirketlerin “Leaping Bunny” standartlarını karşıladığından emin olmak için denetlenmesi gerekmektedir.
“Leaping Bunny” sertifikası almak için başvuruda bulunmak ücretsizdir. Ancak Leaping Bunny logosunu tanıtım materyallerinde kullanmak isteyen markalardan lisans ücreti alınmaktadır. Bu ücret, şirketin yıllık brüt satışlarına dayanmaktadır.
LEAPING BUNNY CERTIFICATION VIA CRUELTY FREE INTERNATIONAL
Leaping Bunny Cruelty Free, onaylı markaların web sitelerinde ve genellikle ürünlerinde sergilediği ikonik Leaping Bunny logosuyla sembolize edilen uluslararası zulüm içermeyen programın bir parçasıdır.
Leaping Bunny, zulüm içermeyen kozmetikler, kişisel bakım ve ev ürünleri için dünya çapında tanınan altın standarttır. Bir marka tarafından uygulanacak tedarikçi izleme sistemini, hayvan testi için tedarik zinciri kontrolünü, bileşen üreticisi seviyesine kadar kontrol etmeyi, sabit bir son tarih politikasına bağlılığı ve devam eden bağımsız denetimlerin kabul edilmesini gerektiren uluslararası olarak tanınan tek programdır.
Bir markanın sabit bitiş tarihi,
Onaylanmış tüm markalar, kendilerinin veya tedarikçilerinin geçmişte hayvanlar üzerinde test yapıp yapmadığına bakılmaksızın sabit bir son tarih belirlemelidir. Bu, önceki hayvan testlerinin harici bir göstergesi değil, tedarikçileri ve ürünleri izlemeleri için dahili bir belirteç olduğundan, herhangi bir markanın sabit bitiş tarihi paylaşılmamaktadır.
Bir markanın zulümden uzak olmak için elinden gelen her şeyi yaptığına ve bunun bağımsız olarak doğrulandığına dair bir tüketicinin alabileceği en iyi güvencedir.
Leaping Bunny sembolünü almak için;
Öncelikli olarak, sabit bir son tarih uygulanmalıdır; bu tarihten sonra markanın, tedarikçilerin ve üreticilerin dünyanın herhangi bir yerinde hammadde veya içerik için hayvan testleri yürütemeyeceği, görevlendiremeyeceği veya taraf olamayacağı değişmez bir tarih olmalıdır.
Tüm tedarikçilerin ve üreticilerin Leaping Bunny kriterlerine uymasını sağlamak için sürekli bir izleme sistemi kurulmalı ve tüm ürünler, hammaddeler ve içerikler en az 12 ayda bir yeni hayvan testleri için kontrol edilmelidir.
Yeni ürünler de dahil olmak üzere tüm ürünler için sabit bitiş tarihlerine uymaya devam edip etmediklerini kontrol etmek için izleme sistemlerini (Cruelty Free International dışında) düzenli bağımsız denetimlere açmalıdır.
Tüm Leaping Bunny markaları, kendi markalı ürünlerinin tamamı (Leaping Bunny’ye uygun) ve satış yaptıkları her ülke için bu kriterleri karşılamalıdır.
CHOOSE CRUELTY FREE (CCF)
CCF, hayvanlar üzerinde yapılan testlere son vermek için çalışan ve Avustralya’daki kozmetik, banyo malzemeleri ve ev temizlik markalarına zulümsüz onay sunan bağımsız, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
1 HAZİRAN 2021 itibari ile CCF, Cruelty Free International ile resmi olarak birleşmiştir. Birleşmenin bir parçası olarak, Choose Cruelty Free (CCF) artık Cruelty Free International’ın ve küresel Leaping Bunny ailesinin bir parçasıdır. Bu birleşme, halihazırda CCF tarafından onaylanan Avustralya markalarına Leaping Bunny programı kapsamında onaylanma fırsatı sunmaktadır.
Choose Cruelty Free (CCF)’nin Başkanı Nicole Groch “Dünya çapında hayvan deneylerini sona erdirmek için çalışan Cruelty Free International ile güçlerimizi birleştirmekten mutluluk duyuyoruz. “Birlikte, güç ve desteğimizle birlikte, hayvanlar için her zamankinden daha fazlasını başarabiliriz.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.
PETA (PEOPLE FOR THE ETHICAL TREATMENT OF ANIMALS)
PETA 1980 yılında kurulmuştur ve kendini tüm hayvanların haklarını savunmaya adamıştır. PETA, merkezi Norfolk, Virginia’da bulunan ve dünya çapında iştirakleri olan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kurumdur.
PETA, firmalardan teminat beyanı talep etmektedir. Teminat beyanının şirketin CEO’su tarafından imzalanmasını istemekte ve beyan, yalnızca şirketin hayvanlar üzerinde test yapmayacağına dair bir söz veya bir müşteri hizmetleri temsilcisinden bir yanıt formu değil, yasal olarak bağlayıcı bir belge haline gelmektedir.
Bir şirket, aşağıdaki nedenlerle PETA’nın “test yapan şirketler” listesinde olabilir:
PETA’nın Beauty Without Bunnies Programı tarafından onaylanan 5.000’den fazla marka ile çalışıyor olması, onu en iyi bilinen üçüncü taraf zulüm içermeyen sertifikalardan biri haline getirmektedir. PETA ABD merkezlidir, ancak dünya çapındaki markaları sertifikalandırmaktadır.
Bir markanın, Peta’nın Cruelty Free sertifikasını alabilmesi için ürünlerini ve içeriklerini hayvanlar üzerinde test etmeyeceğine, tedarikçilerinden de böyle bir şey talep etmeyeceğine dair bir belge imzalaması gerekmektedir.
Programa başvuran firmalar, ürünlerini nasıl test ettiklerini, nerede sattıklarını, ne tür ürünler sunduklarını ve ne tür malzemeler kullandıklarını açıklayan ayrıntılı evrakları PETA’ya sunmalıdır. Ayrıca tüm şirketlerin, tedarikçileri ile “ürünleri için tedarik ettikleri” herhangi bir hammadde üzerinde, hiçbir aşamada hayvan testi yapılmadığına dair anlaşma yapmaları şartı bulunmaktadır.
Bir Marka PETA’nın “Animal Test Free” Logosunu Nasıl Kullanır?
Logoyu kullanmak isteyen firmanın CEO’su, PETA’nın hayvanlar üzerinde test yapılmadığına dair güvence beyanını imzalar. Ayrıca PETA tarafından talep edilen formların doldurulması ve dökümanların sunulması gerekir. Bu dökümanların listesi ve formlar, PETA tarafından firmalara iletilmektedir. İncelemenin ardından ilave veri istenebilir. Ardından PETA ile logoların kullanımı konusunda bir sözleşme imzalanır.
Tek seferlik 350$ lisans ücreti karşılığında ilgili logo, markanın ürünlerinde ve tüm tanıtım materyallerinde kullanılabilir. Tasarım ihtiyaçlarını karşılamak için logo herhangi bir renk kombinasyonunda kullanılabilmektedir. Tamamen vegan ürün serisi satan şirketler için, “Animal Test-Free Vegan” yazan bir logo da mevcuttur.