
Kozmetik Ürünlerin Bileşenlerinin Kalite Gerekliliklerine İlişkin Kılavuz Yayınlandı
30 Eylül 2019
Güvenlik Bilgi Formunda Bulunması Gerekenler
10 Ekim 2019Kozmetik Ürünlerde İçermez İddiaları

Sağlık Bakanlığı, hem tüketici hakları hem de üreticilerin satış politikalarını göz önünde bulundurarak Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 5.0’i yayınlamış ve üreticilerin yasal olarak kullanılan bileşenleri karalamayan, rakip bir ürün hakkında yanılgıya neden olmayan içermez iddiaları hakkında ibareler kullanmasına izin vermiştir.
İçermez İddialarınızı Test Ettirdiniz Mi?
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde doğru ve yanlış bilgiye erişimin çok kolay olması nedeni ile tüketicilerin kozmetik ürün tercihleri günden güne değişmektedir. Bu değişimi yakalamak içinse kozmetik ürünlerde kullanılan iddialar büyük önem arz etmektedir.
“Bilgiye dayalı karar verme” ilkesine göre nihai kullanıcının ürünün içermediği bileşenler hakkında anlaşılabilir şekilde bilgi alma hakkı vardır. Tüketicinin çeşitli sebeplerle maruz kalmak istemediği bir bileşeni içeren kozmetik bir ürünü satın alma noktasındaki kararını ise içermez iddiaları belirlemektedir.
“İddialar kozmetik ürünlerin tamamlayıcı parçaları olup nihai kullanıcının bilinçli bir seçim yapabilmesini sağlayacak bilgileri içermelidir.”
Bu noktada üreticinin sorumluluğu ürünlerine uygun içermez iddialarını seçmek ve bu iddiaları mutlaka kanıtlayabiliyor olmaktır. Kozmetik ürünlerde içermez iddiası bulunması durumunda; ürün bileşiminde bu madde/maddelerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak bir analiz raporu ile kanıtlanmalıdır. Söz konusu belgeyi bulundurmayan ve içermediğini kanıtlayamayan üreticiler bu içermez iddialarını kullanamazlar.
Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 5.0’in yayınlanma tarihinden itibaren, Ürün takip sistemi ÜTS üzerinden yapılan ürün bildirimleri sırasında içermez iddiaları için yapılan analiz raporlarının bildirim modülünde bulunan diğer beyanlar kısmına yüklenmesi istenmektedir. Bu kapsamda, geçmişe yönelik ürünlerle ilgili ÜTS üzerinden bir işlem yapılması talep edilmemiş olup, yalnızca test raporlarının ürün bilgi dosyasında muhakkak bulundurulması gerektiği vurgulanmıştır. Eğer bu iddialar gerekli analizler ile kanıtlanamıyorsa, söz konusu iddiaların etiketten çıkarılarak ürün bildirimlerinin güncellenmesi gerekmektedir.
Bu kapsamda ürünlerinize ve hedef kitlenize uygun içermez iddialarının seçimi ve analizleri konusunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.