Leaping Bunny/ Choose Cruelty Free/ PETA Cruelty Free Logosunun Kullanımı
10 Ocak 2022Güncel Kozmetik ve Biyosidal Mevzuatı Eğitimi Soru-Cevap Bölümleri
25 Ocak 2022Kozmetik Ürün Etiketlerinde Yer Alan Nominal Miktar ve e Sembolü Yazımı
Nominal Net Miktar: Bu miktar ambalaj içerisine doldurulan miktardır. Kozmetikler için katılarda gram (g) ya da sıvılarda mililitre (ml) şeklinde ifade edilir. İçeriği 5 g ya da 5 ml’den az olan ürünlerde, tek kullanımlık saşe/kapsül gibi ürünlerde ve eşantiyonlarda nominal net miktarın verilmesi zorunlu değildir.
Ağırlık veya hacim detaylarının önemli olmadığı, birden fazla birim ürünün tek ambalajda satıldığı durumlarda, birim sayısının ambalaj üzerinde belirtilmesi koşuluyla ambalaj içindeki birimlere miktar yazılması gerekmez. Eğer ambalaj içinde kaç adet ürün bulunduğu dışarıdan görülebiliyor veya ambalajın içindeki her bir ünite normalde sadece ayrı ayrı satılıyor ise, içindeki ürün sayısının ambalaj üzerinde belirtilmesine gerek yoktur.
Nominal Miktar Yazı Büyüklüğü:
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmelik (76/211/AT) kapsamında değerlendirilen ürün ambalajları için, doğrudan kozmetik ürün üreticilerini etkileyen bir husus bulunmaktadır.
76/211/AT yönetmeliği 3.1. maddesi gereği Hazır ambalajlı mamullerin, kilogram veya gram, litre, santilitre ya da mililitre cinsinden ifade edilen nominal dolum miktarlarının yazı büyüklüğü aşağıdaki ölçülerde olmalıdır.
Piyasaya arz edilmiş bütün hazır ambalajların üzerindeki yazılar ve işaretler silinmeyecek, açıkça okunabilecek ve iyi görünebilecek şekilde aşağıdaki koşullarda yazılmak zorundadır.
Örneğin; ürünün nominal miktarı 200 ml ise, etikette belirtilecek nominal miktar hacminin (yani 200 ml’nin) yazı büyüklüğü minimum 3 mm boyutunda olmalıdır.
* Bu yönetmelik 5 g veya 5 ml’ den daha az 10 kg veya 10 l’den daha fazla olmayan nominal dolum miktarına sahip hazır ambalajlı belirli mamullere ilişkin usul ve esasları kapsar.
Nominal Miktar Biriminin Kısaltma Kuralları:
Kozmetik üreticileri T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmelik (76/211/AT) kapsamında denetlenen ürün ambalajlarında aşağıdaki kısaltmalara dikkat etmelidirler.
Yönetmeliğin atıfta bulunduğu Uluslararası Birimler Sistemine Dair Yönetmelik Ekleri (80/181/AT) gereği nominal dolum hacminin belirtilmiş ölçme birimi işareti veya ölçme birimi aşağıdaki tablolarda belirtilen kısaltmalar ile gösterilmiş olmalıdır.
Örneğin, 80/181/AT yönetmeliğinde “mili” ön ekinin küçük harfle “m” ve “litre” ekinin ise “L veya l” kısaltması ile sembolize edildiği görülmektedir. Bu gösterim ile etiketlerdeki hacim bilgisinin “ML” olarak yazımının hatalı olduğunun ancak “mL, ml, L veya l” olarak yazılabileceğini görmekteyiz.
e Sembolü:
- Bir ürünün hacminin ya da ağırlığının yasal olarak kabul edilmiş ortalama değerlere uygun olduğunu ifade eder.
“Hazır Ambalajlı Mamul”: Bir ürün ile bu ürünü içinde taşıyan ambalajdan oluşan, içerisinde belirli miktarlarda ürün bulunan, dolum işletmesinden çıkışlarında önceden belirlenmiş belirli değerleri taşıyan, üzerlerine ağırlık ve/veya hacim birimleri basılmış olan, satın alanın bulunmadığı bir yer ve zamanda ambalaj içerisine doldurulan ve ambalajı değiştirilemedikçe bu değerin değiştirilemediği paketlenmiş ve/veya kapatılmış ambalajlar içerisinde bulunan madde veya ürünü, “
Hazır ambalajın üzerine, bu Yönetmeliğin şartları karşıladığını teyit eder, muhtevanın nominal ağırlığının ve hacminin gösterildiği yerle aynı görüş alanı içinde en az 3 mm yüksekliğinde bir küçük “e” işareti yerleştirilebilir. Bu küçük “e” harfinin biçimi, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Metrolojik Kontrolleri İçin Genel Esaslara Dair Yönetmelikte (71/316/AT) gösterilen çizim şeklinde olmalıdır.”
NOT: Bir hazır ambalajlı mamulün gerçek dolum miktarı Dolum işletmecisi ve/veya ithalatçısının sorumluluğu altında ağırlık ve hacim açısından ölçülür ve kontrol edilir. Bu kontrollerde kullanılan ölçü aletlerinin yetkili kuruluşlar tarafından muayenesinin yapılmış olması gerekmektedir.
- Karton/kap üzerinde görünür olduğu sürece “e” işaretinin yeri önemli değildir. Ön, arka, yan, taban veya kapakta (bunların herhangi birinde) da ilgili “e” işareti yer alabilir.
- Paket çok küçük değilse içerik ve “e” işareti birlikte bulunmalıdır (Örn: 200 ml e 7 fl oz). Paket çok küçükse “e” işareti sadece dış ambalajda bulunabilir.
- “e” işaretinin boyutu değişse bile bu Kılavuzun Ek III’ünde belirtilen oranlar değişmemelidir.
Özetle,
Ürün, ağırlıklar ve ölçüler mevzuatında tanımlanan “ortalama dolum sistemi”ne göre dolduruluyorsa “e” işareti etiket üzerine eklenmelidir. Bu sembol, üreticinin 76/211/EEC sayılı AB Direktifi ile uyumlu olduğunu gösterir. Ürünlerin ortalama olarak etikette yazılı nominal miktardan daha azını içermemesi gerektiği anlamına gelir.
℮ işareti zorunlu değildir. Ancak, ürününüzde küçük bir “e” harfi varsa, bu, ürünlerin ortalama hacminin veya ağırlığının Avrupa Birliği yasalarına göre etikette belirtilenle aynı olduğu anlamı taşıdığından, bireysel ulusal gerekliliklere uyup uymadığınızı kontrol etmenize gerek kalmadan tüm AB ülkelerinde ürünü satmanızı sağlar.
℮ işareti, ağırlığı veya hacmi aşağıdaki değerler arasında kalan ürünlere yerleştirilebilir. Bu nedenle ürün nominal içerik bilgisi kontrol edilmelidir.
- minimum 5 gram veya 5 mililitre
- maksimum 10 kilogram veya 10 litre