
Ürün Takip Sistemi UTS-v9.14.0 Sürümü Yayınlandı
3 Şubat 2022
Endokrin Bozucu Maddeler Listesi
17 Şubat 2022Etiketlemede Yeni Çağ: “Digital Labelling”

Avrupa EC 1223/2009 sayılı Kozmetik Yönetmeliği Madde 2.1’de yer alan “kozmetik ürün” tanımı kapsamına giren ürünlerin etiketlenmesi yine aynı yönetmelikte Madde 19(1)(a), (e) ve (g)’de ve Madde 19(3) ve (4)’te belirtilen kurallara istinaden yapılmaktadır. Şu an yürürlükte olan EU 1223/2009 yönetmeliği yakın zamanda revize olacaktır. Avrupa komisyonu, yeni yönetmelik için 2022 sonuna kadar bir taslak yayınlamayı düşünmekte ve yönetmeliğin kabul edilmesinin ise 2-4 yıl süreceği öngörülmektedir. Yeni düzenlenecek yönetmelik kapsamında etiketleme kurallarına da bir düzenleme gelecek olup bu düzenleme “digital labelling/e-labelling” adı altında gerçekleşecektir.
Avrupa Komisyonu, dijital etiketleme başlığı altında yeni getireceği düzenleme ile “dijital çağa uygun bir Avrupa” önceliğine katkıda bulunmakta ve Avrupa Yeşil Mütabakatı, Sürdürülebilirlik için Kimyasallar Stratejisi ve Endüstriyel Strateji dahil olmak üzere çeşitli Komisyon stratejilerini desteklemektedir.
Genel olarak e-labelling kullanılmasının, işletmelerin ek maliyetler olmadan ürün açıklamalarını ve etiketlemeyi zamanında güncellemelerine olanak tanıyarak uyum maliyetlerini düşürmesi ve araştırma, yenilik ve pazara erişim harcamalarını artırması beklenmektedir. Ayrıca elektronik etiketleme, kâğıt ambalajlara çevre dostu bir alternatif olarak görülmekte ve ürünlerin izlenebilirliğini ve şeffaflığını iyileştirmesi planlanmaktadır. Çevresel etkiler açısından, e-etiketlemenin, özellikle ürün formülleri değiştirildiğinde, belirli ürünlerin etiketlenmesi için kâğıt kullanımının azaltılmasına katkıda bulunması beklenmektedir. Ancak aynı zamanda, geçiş süresinin yeterince kısa olmaması durumunda şirketler, ürünlerin geri çekilmesiyle bağlantılı bir kerelik çevresel maliyetle karşı karşıya da kalabilirler.
Alternatif e-labelling (barkod, QR kod ve website) kapsamında işletmeler için ana maliyet kategorilerinin aşağıdakileri içermesi muhtemeldir:
• Kozmetik ürünlerdeki ilave koku alerjenlerinin tanımlanması ve miktar tayini için yeni analitik yöntemler geliştirmek/edinmek;
• Geçiş süresinin yetersiz kalması durumunda uygun olmayan paketlerin geri çekilmesi;
• İhracat için ambalajın yeniden tasarlanması;
• Web sitesi, QR veya barkod eklemek için ambalajı yeniden tasarlama;
• Herkese açık bir veritabanı oluşturmak;
• Veritabanının bakımı ve yönetimi;
• Mağaza içi broşürler, tarayıcılar veya ekranlar sağlamak;
• Ürün bilgileri içeren web siteleri geliştirmek ve sürdürmek; Personel eğitim maliyetleri, ve
• Tüketicinin bilgiye erişimini kolaylaştırmak için uygulama geliştirme gibi diğer görevler.
Teknolojik gelişimin hızlı temposu ve çeşitli perakende seçenekleri göz önüne alındığında, şirketleri belirli bir e-labelling seçeneğiyle sınırlamanın, mevzuat değişikliği uygulandığında teknolojinin modası geçmiş olacağı anlamına gelebileceğine inanılmaktadır. Özellikle Covid-19 pandemisinin bir sonucu olarak beklenen ekonomik gerileme göz önüne alındığında, minimum üç yıllık bir geçiş süresi ayırmak ve şirketlere en uygun e-labelling çözümünü seçme esnekliği sağlamak, maliyetlerini azaltabilir ve geliştirme, pazara erişim ve yenilik açısından ileriye dönük plan yapma yeteneklerini destekleyebilir. Bilgiye nasıl erişileceği konusunda tüm tüketicilere uygun talimatların sağlanması esastır. Ek olarak, e-labelling sistemini benimseyen üreticiler, bağlantılara tıklamak veya bir sayfayı kaydırmak için harcanan zamanı en aza indirerek kayıt ve şifre kullanmadan dijital bilgilere (tercihen bir web sitesi adresi aracılığıyla) kolay erişimi sağlama sorumluluğunu üstlenmelidir.
Tüketiciler elektronik etiket bilgilerine iki veya daha az adımda erişebilmelidir (örn. kodu taramak veya bir web sayfası yazmak, bir bağlantıya tıklamak). Tüketicilerin, gezinmek ve ilgili bilgileri aramak zorunda kalacakları genel bir site yerine, yalnızca belirli ürünün bileşenlerine ayrılmış bir web sitesine (bir bağlantı veya QR, barkod aracılığıyla) yönlendirilmeleri tercih edilir.

- e-labelling’in alternatifleri :
• Bir web sitesi adresi aracılığıyla e-etiketleme;
• QR kodları aracılığıyla e-etiketleme;
• Genişletilmiş barkodlar aracılığıyla e-etiketleme.
E-labelling alternatifleri, içerik listesinin erişilebilirliğini artırmak için birleştirilebilir. E-labelling, üreticilerin ve tüketicilerin ürün bilgilerini görüntüleyen bir ekranla dijital okuma cihazlarına erişme becerisine dayanır. Geleneksel ürün üstü fiziksel etiketlemeye bir alternatiftir ve Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Hindistan ve Çin gibi büyük ekonomilerde kullanılmaktadır. QR ve barkodların her ikisi de dünyadaki birçok endüstride yaygın olarak kullanılan dijital bilgi matrisleridir.
Dijital Etiketleme ile Neler Değişecek?
“Digital Labelling” ile kozmetik ürünlerin ambalajlarına, tüketiciye bileşenlerle ilgili ayrıntıların çevrimiçi olarak mevcut olduğunu söyleyen bir sembol eklenmektedir. Bu sembolün QR kodlar veya etikette basılı barkodlar aracılığıyla olabileceği öngörülmektedir.
Nihai olarak amaç, etiketi açık, özlü ve daha fazla bilgiye yol açacak şekilde tasarlamak olacaktır. Bu, etiketi daha okunaklı hale getirecek olup, aynı zamanda kullanıcıların ayrıntılı bilgilere daha kolay erişmesini sağlayacaktır. Etiket üzerindeki bilgiler, temel olarak, güvenlik bilgilerine bir tür giriş kapısı işlevi görmeli ve ayrıntılara girmemelidir.