Sağlık Bakanlığı Biyosidal Ürünlere İlişkin 2020 Yılı Denetim Verileri
24 Şubat 202111. Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar
27 Mart 2021BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL (LILIAL) Alerjeni Yasaklanıyor
Parfümeri sektöründe Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (Lyral)’in yasaklanmasının ardından Butylphenyl Methylpropional (Lilial) için de yeni gelişmelerin yaşanacağı bilinmekteydi. İlk bilgi kullanımının kısıtlanacağı yönünde olsa da Avrupa birliğindeki son gelişmeler ışığında Lilial’in yasaklanabileceği de öngörülmekteydi.
Butylphenyl Methylpropional adlı alerjen özellikli koku bileşeni ile alakalı çalışmalarla ilgili bilgilerimizi aktardığımız ilk blog yazımızın yayınlandığı tarihten sonra yeni ve büyük bir gelişme daha yaşandı ve Butylphenyl Methylpropional, CLP tüzüğü uyarınca CMR 1B olarak sınıflandırıldı.
Lilial’in bu yeni sınıflandırması 1 Mart 2022’den itibaren geçerli olacaktır.
CLP Tüzüğünde yapılan bu değişikliğin yürürlüğe girme tarihi 2022 olarak görünse de henüz bu alerjeni içeren kozmetik ürünlerin AB pazarına sürülmesinin veya pazarda bulundurulmasının yasaklanması için kesin bir zaman bildirilmiş durumda değildir. Türkiye de ise henüz CLP (Classification/Labelling/Packaging) tüzüğünün ülkemizde karşılığı olan SEA (Sınıflandırma/Etiketleme/Ambalajlama) yönetmeliğinde herhangi bir güncelleme olmamıştır.
Bilindiği üzere Avrupa Kozmetik Yönetmeliği 15. Madde uyarınca kozmetik ürünlerde CMR madde kullanılması yasaktır. Avrupa Birliği ile mevzuatsal uyum sürecinde olduğumuzdan aynı yasaklama ülkemizde de geçerlidir.
Lilial’in kozmetik ürünlerinde kesin yasaklanma tarihi henüz bilinmemekle birlikte, tecrübelerimiz ışığında, bu durum kozmetik mevzuatına yansıdığında CMR sınıflandırması sebebiyle nispeten hızlı bir süreç yaşanabileceğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda kozmetik üreticilerine esanslarını Lilial içermeyen kokularla değiştirmeye başlamalarını tavsiye ediyoruz.