Omnibus Act V Resmi Olarak Yayınlandı
22 Eylül 2022Etiket Üzerinde Yer Alan İddialarınızı 3 Yeni Etkinlik Testi ile Destekleyebilirsiniz
30 Eylül 2022Avrupa Komisyonu Tarafından Yayınlanan Yeni Taslak – 80’den Fazla Alerjen Etiketlerde Beyan Edilecek
15 Eylül 2022 tarihinde, Avrupa Komisyonu Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ), Kozmetik Yönetmeliğinde yapılan yeni bir değişikliği bildirdi. İlgili değişiklik, kozmetik ürünlerdeki koku alerjenlerinin etiketlenmesine ilişkin olarak Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin (EC) 1223/2009 sayılı Yönetmeliğini değiştirmektedir. Hali hazırda bu yükümlülüğe tabi olan 25 alerjen için geçerli olan kurallarla aynı kurallara uyarak, 56 ek maddenin zorunlu olarak etiketlenmesini tavsiye eden 2012 CSSC Görüşünün transkripsiyonunu oluşturmaktadır.
Koku maddeleri, karakteristik, genellikle hoş kokulara sahip organik bileşiklerdir. Parfümlerde ve diğer parfümlü kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılırlar, aynı zamanda deterjanlar, yumuşatıcılar ve diğer ev ürünleri gibi diğer birçok üründe de kullanılmaktadırlar.
Bu maddeler, insan bağışıklık sisteminde yaşam boyu değişen, spesifik bir reaktivite olan temas alerjisi ile bağlantılıdır. Farklı önlemler, tüm popülasyonu koku alerjisine yakalanmaktan (birincil önleme) ve duyarlı bireyleri alerji semptomları geliştirmekten (ikincil önleme) korumayı amaçlar.
Bu Riskleri En Az İndirmek İçin Neler Yapılabilir?
1223/2009 sayılı Kozmetik Yönetmeliği (EC) uyarınca, bir kozmetik ürün, yalnızca ambalajında bir içerik listesi belirtildiğinde Birlik pazarında satışa sunulmaktadır. 1223/2009 Sayılı (EC) Tüzüğün Ek III’ ünün 67 ila 92. girişlerinde listelenen 25 koku alerjeni, içerik listesinde (tek tek etiketlenmiş) belirtilmelidir.
Komisyonun bireysel olarak etiketlenmiş koku alerjenleri listesinin güncellenmesi talebine yanıt olarak, Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS), 26-27 Haziran 2012 tarihli genel toplantısında Ek’te listelenen koku alerjenlerini onaylayan bir görüş kabul etti. (EC) 1223/2009 Sayılı Düzenlemenin Ek III’ü hala geçerlidir, ancak SCCS insanlarda açıkça alerjiye neden olan ve şu anda bireysel etiketleme gerekliliği olmayan 56 ek koku alerjeni tanımlamıştır.
SCCS’ nin görüşü ışığında, tanımlanan ilave koku alerjenlerinin kullanımından kaynaklanan potansiyel bir insan sağlığı riski olduğu ve bu koku alerjenlerinin varlığı hakkında tüketicileri bilgilendirmenin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, konsantrasyonları “durulanmayan ürünlerde” %0,001’i ve “durulanan ürünlerinde” %0,01’i aştığında, bu koku alerjenlerinin 1223/2009 Sayılı (EC) Ek III’ üne ayrı ayrı etiketleme zorunluluğu getirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Tarihler:
- Taslak önümüzdeki 60 gün boyunca görüşlere açıktır.
- Avrupa Komisyonu, ilgili değişikliği 2023’ün ilk çeyreğinde yayınlayacak ve Değişiklik, 20 gün sonra yürürlüğe girecektir.
- Yayınlanan yönetmeliğe uygun olmayan kozmetik ürünleri AB pazarına sunabilmek için 3 yıllık bir geçiş süreci tanınacak, şirketlerin etiketlerini ve teknik dokümanlarını revize etmeleri talep edilecektir.
- 5 yıllık süre içerisinde ise yayınlanan yönetmeliğe uygun olmayan kozmetik ürünler AB pazarında raflardan kaldırılacaktır.