UFI Kodunun Alınması ve Zehir Merkezi Bildirimi (PCN)
24 Kasım 20226. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar
5 Aralık 20226. Uluslararası Biyosidal Kongresi Kongre Notları
Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA) ve Avrupa Zararlı Yönetimi Birlikleri Konfederasyonu (CEPA) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen ve bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Bivosidal Kongresi; Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Biyosidal İş ve Cevre Sağlığı Derneği iş birliği ile 18-19-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilmiştir.
Birbirinden değerli konuşmacıları dinlemek, güncellemeleri yakından takip emek, yetkili otoriteler ile görüşme ve bu sayede karşılaştığımız sorunları tartışma fırsatı bulmak ve tüm paydaşlarımıza aldığımız notlar ışığında destek sağlayabilmek üzere Pim Grup Danışmanlık A.Ş. olarak yerimizi aldık.
Kongrede; 5-7 Mart 2021 tarihli 5.Uluslararası Biyosidal Kongresi sonrasında uygulanan ve duyurusu yapılan değişiklikler, Bivosidal Ürünlerin Global Kayıtlandırılmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün rolü, ÇSBS Biyosidal Modülü Aktif Madde Kayıt Sistemi hakkında bilgilendirme, Avrupa Birliği piyasasındaki mevcut biyosidal ürünler ve kullanımları, biyosidal ürünlerde sürdürülebilirlik ve risk değerlendirmesi, biyosidal endüstrisinin bugünü ve geleceği, biyosidal ürünlerinin günlük hayatta kullanımı ve biyosidal ürün denetimleri gibi konular tartışılmıştır.
Birbirinden değerli konuşmacılar ve konulardan aldığımız önemli notları siz değerli paydaşlarımızla paylaşmaktan mutluluk duymaktayız.
Geçtiğimiz yıl 5-7 Mart 2021 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen 5. Uluslararası Biyosidal Kongresi sonrasında uygulanan ve duyurusu yapılan değişikliklere atıfta bulunulmuştur.
- 31/12/2009 tarihli ve 27449 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmıştır.
- 01/02/2022 tarihli ve E-19020089-020-495 sayılı olura istinaden Yerinde Üretim Sistemleri Talimatı yayınlanmıştır.
- UVC Cihaz ve Sistem olarak üretilen ürünlerin değerlendirilmesine ilişkin prosedürlerin yer aldığı 24.03.2021 tarihli 1371 sayılı Makam Oluru yayınlanmıştır.
- 24.11.2021 tarihli ve 4826 sayılı olur ile görevlendirilen Aktif Madde Kaydı Bilim Kurulu 26.11.2021 tarihinde ilk toplantısını sanal olarak gerçekleştirmiştir.
- 18.10.2021 tarihinde alınan olurla, 2021/1283/AB Avrupa Komisyonu Uygulama Kararnamesi ekinde yer alan maddelerin belirtilen ürün tiplerinde Biyosidal ürün aktif maddesi olarak kullanımlarının onaylanmamasına karar verilmiştir.
- 2021/98/EU sayılı Avrupa Komisyonu Uygulama Kararnamesi ile “Esbiothrin” isimli aktif maddenin Ürün Tipi-18 olan Biyosidal ürünlerde aktif madde olarak kullanımı onaylanmamış ve aktif madde listelerinden çıkarılmıştır.
- Genel Müdürlük Makamının 25/05/2021 tarihli ve 2217 sayılı oluru ile Biyosidal Ürün Ruhsat Geçerlilik Süreleri belirlenmiştir.
- Avrupa Kimyasallar Ajansı (AKA)’ nın “Bu etiketleri tanıyor musunuz?” ve “Kimyasal güvenlik ve işletmeniz” broşürü Türkçe’ ye tercüme edilmiştir.
Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
AB Mevzuatına uyum ve sadeleştirme; Ön başvuru ve mühürlü numune alma sürecinin kaldırılması ile yalnızca haşere mücadele ürünlerinin biyolojik etkinlik denemelerinin yetkilendirilmiş laboratuvarda yaptırılması, Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinin ve uygulamasının, AB mevzuatı ve uygulamasına yakınlaşması ve süreçlerin sadeleştirilmesi sağlanmıştır.
Ayrıca 2023 yılının 4. Çeyreğinde “(EU) 528/2012” Regülasyonu ile uyumlu yönetmeliğin yayımlanacağı duyurulmuştur.
Yetki ve Sorumluluk Sınırının Belirlenmesi
Onaylı etiket örneğinde Biyosidal dışındaki iddialara (slogan, ürünü masum gösteren bilgilere) yer verilmek istenmesi durumu ilgili mevzuata yönlendirilmiştir (renkleri soldurmaz, kireci önler vb.).
Biyosidal ürün etiketi üzerine karekod bulunmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
Bürokrasinin Azaltılması
Ön başvuru ve mühürlü numune alma sürecinin kaldırılması, yalnızca haşere mücadele ürünlerinin biyolojik etkinlik denemelerinin yetkilendirilmiş laboratuvarda diğer analizlerin test yönteminde akredite olmuş veya test yönteminde validasyon/verifikasyon çalışmalarını tamamlamış kuruluşlarca yapılabilmektedir.
Piyasa Gözetimi ve Denetiminin Etkinliğinin Artırılması
Yeni ruhsat almış ya da ruhsatı yenilenmiş Biyosidal ürünlerin, ruhsatlarının geçerli olduğu tarihe kadar en az bir defa, numune alınıp fiziksel ve kimyasal analizleri yaptırılmak suretiyle denetlenmesi ile birlikte denetlenmiş ürünlerin gerekli görüldüğü takdirde yeniden denetlenebilir, hükmü getirilerek etkinlik artırılmıştır.
Ruhsat Yenileme Süreleri Aşağıdaki Şekildedir.
- Liste-A’ da yer alan aktif maddeyi içeren Biyosidal ürünler için 6 yıl;
- Liste-I’ de yer alan aktif maddeyi içeren Biyosidal ürünler için Liste-I’ de belirtilen onay geçerlilik süresi kadar;
- Liste-I’ de belirtilen onay geçerlilik süresi 10 yıldan uzun olanlar için, 10 yıl geçerli onay süresi kadar
- Birden fazla aktif madde içeren ve aktif maddeleri farklı listelerde yer alan veya aktif maddeleri aynı listede olan ancak onay geçerlilik tarihi farklı olan Biyosidal ürünler için geçerlilik süresinde en kısa süre baz alınır.
Yerinde Üretim Sistemleri
Ocak 2022 tarihinde Yerinde Üretim Sistemi Talimatı yayınlanmıştır. Ocak 2023 tarihine kadar mevcut ruhsatlı ürünlerin, ruhsat sahipleri tarafından, ruhsat dosyaları içeriğinde oluşan veri eksiklikleri, yerinde üretim sistemleri talimatına göre giderilmelidir.
Yerinde üretilen aktif maddeler; Ozon, serbest radikal, aktif klor, perasetik asit, klor dioksit gibi maddeleri içermektedir.
Avrupa Birliği Üye Devletlerinin oluşturduğu, yerinde üretim sistemleri mevzuatında karşılaşılan bilimsel içeriklere ilişkin, ileri düzeyde uzmanlık gerektiren ve teknik konuların görüşüldüğü gruba, yetkili otorite olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bir personeli atanmıştır.
Aktif Madde Kayıt Sistemi (ÇSBS)
Ağustos 2021 yılında Çevre Sağlığı Bilgi Sistemi (ÇSBS) çalışmalarına başlanmıştır.
Biyosidal ve Su Kalitesi olarak 2 modül şeklinde tasarlanmıştır.
Biyosidal modülü; Aktif madde kayıt ve Değerlendirme, Biyosidal Ürün Ruhsatlandırma, Aktif Madde İçermeyen Biyosidal Ürünler, Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulama, Biyosidal Ürün Uygulamaları, Eğitim modüllerinden oluşmaktadır.
Aktif Madde Listelerinden Çıkarılan Kimyasallar
- Silver, as a nanomaterial (Ürün tipi 2,4,9);
- C10-16-alkyldimethyl, N-oxides (Ürün tipi 4);
- Esbiothrin (Ürün tipi 18);
- Chlorine dioxide generated from sodium chlorite and sodium persulfate (Ürün tipi 2, 3, 4, 5, 11); amines,
Biyosidal Ürün ile İşlenmiş Eşyalar Hakkında
İşlenmiş Eşya tanımını doğru anlamak için sınıflandırma yöntemleri hakkında bilgiler verilmiş olup, yapılması zorunlu güncel analizler detaylandırılmış ve bu ürün gruplarında kullanılabilecek iddialar hakkında yol gösterici olması açısından yönetmeliğin ilgili maddelerine atıfta bulunularak örneklendirilmiştir.
Biyosidal Ürün Denetimleri ve İdari İşlemler
- Denetim sonucunda ruhsatsız olarak piyasaya tip-1 veya tip-19 biyosidal ürün arz edilmiş ise 54.480 TL idari para cezası uygulanır ve piyasaya arzı yasaklama, toplama, geri çekme ve İmha işlemleri uygulanır. (7223 sayılı Kanun ve Biyosidal Ürünler Yönetmeliği)
- Denetim sonucu onaylı etiket örneğine uygun olmadan piyasaya tip-1 veya tip-19 biyosidal ürün arz edilmiş ise 27.240 TL idari para cezası uygulanır ve piyasaya arzı yasaklama, toplama, geri çekme ve ıslah-imha işlemleri uygulanır. (7223 sayılı Kanun ve Biyosidal Ürünler Yönetmeliği)
- Analiz sonucunda firmanın piyasaya güvensiz ürün arz ettiğinin tespiti halinde 81.720 TL idari para cezası uygulanır ve piyasaya arzı yasaklama, toplama, geri çekme, imha ve duyuru işlemleri uygulanır. (7223 sayılı Kanun ve Biyosidal Ürünler Yönetmeliği)