
5. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar
26 Kasım 2021
5. Uluslararası Kozmetik Kongresi 3. Gününden Önemli Notlar
30 Kasım 20215. Uluslararası Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar

1.Bölüm
Aktarmak istediğimiz bilgilerin fazla olması sebebi ile ikinci günü iki ayrı bölümde sizlere sunacağız.
İKİNCİ OTURUM
Kozmetik kongresinin ikinci gününün açılış oturumu Em. Prof. Dr. Pharm. Vera Rogiers sunumu ile başladı. Konuşmasının ana teması SCCS kılavuzunun son güncellemesinde yapılan değişikliklerdi. SCCS kılavuzlarının, Avrupa’da kozmetik bileşenlerin test edilmesi ve güvenlilik değerlendirmesinin farklı yönlerine ilişkin güncellenmiş bir genel bakış sağlamak olduğunu vurgulayan Rogiers, kozmetik bileşenlerinin test edilmesi ve güvenlilik değerlendirmesi için SCCS Kılavuz Notlarının düzenli olarak güncellendiğini belirtti.
Kongrenin ikinci oturumu T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Fatma İpek Çelik’in Kozmetik Sektörü Teşvikleri başlıklı sunumu ile devam etti.
Yatırım teşvik sisteminin temel amaçlarına değinildi.
- Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması,
- Teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi,
- En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması,
- Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması,
- Destek unsurlarının etkinliğinin artırılması,
- Kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi
Bölgesel teşvik uygulamaları ile “iller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim-ihracat potansiyellerinin arttırılmasının hedeflendiğini” belirterek sunumunu tamamladı.
T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Medine Merve Tokay, Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Reklamlarına İlişkin Hukuki Düzenlemeler ve Güncel Konular başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Konuşmanın ana başlıkları;
- Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Kavramları
- Reklam Kurulu Yapısı ve Görevleri
- Kozmetik ve Temizlik Ürünlerine İlişkin Hukuki Düzenlemeler
- Güncel İstatistikler
Tokay, reklam yatırımlarının en büyük olduğu sektörleri “1. Gıda / 2. Perakende / 3. Kozmetik ve Kişisel Bakım” olarak sıraladı. Haksız ticari uygulamalara dikkat çeken Tokay, yapılan reklamların mevzuata uygunluğu ve tüketiciyi yanıltmayacak şekilde olması gerekliliği konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
İkinci oturumun üçüncü konuşması T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Kimyasalların Kaydı ve Sınıflandırılması Şubesi`nden Kimya Mühendisi Bektaş KILIÇ tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında ‘Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik ve Kimyasal Kayıt Sistemi’ konularına değinmiştir.
Konuşmasının ana başlıkları;
- KKDİK Yönetmeliğinin Amacı ve Kapsamı,
- Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması,
- Ücretler Yaptırım Yürürlülük,
- Kimyasal Kayıt Sistemi.
Yılda bir ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içinde imal/ithal edilen maddelerin kayıt işlemi entegre çevre bilgi sistemi uygulamalarından kimyasal kayıt sistemi aracılığıyla bakanlığa yapılmakta olduğunu belirtti. Kayıt Prosedürü Tonaja Bağlı Olarak Bilgi Gereklilikleri (Fizikokimyasal Özellikleri, Toksikolojik Bilgileri, Ekotoksikolojik Bilgileri), Sınıflandırma Etiketleme Bilgileri, Kullanım-Maruz Kalma Bilgisi, Maddenin güvenli kullanımı için gerekli bilgiler başlıklarını kapsadığını vurguladı. Kılıç, konuşmasında bu sistem ile ülkemizdeki imalatçı ve ithalatçıların piyasaya arz ettikleri kimyasalların kullanımından kaynaklanan riskleri bilmesi, güvenli şekilde yönetmesi, tedarik zincirindeki alt kullanıcılarında bu maddeleri güvenli olarak kullanmasının sağlanması gibi hedeflerin gerçekleştirileceğinden bahsetmiştir.
İkinci oturumun son konuşması TİTCK Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı Başmüfettişi Uzm. Ecz. Sibel Erdinç GÜRER yerine Uzm. Ecz. Pelin Kılınç Gök tarafından gerçekleştirilmiştir. Kılınç Gök, Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı İş ve İşlemleri konulu konuşmasında aşağıdaki başlıklar hakkında bilgilendirmeler de bulundu.
- Kurum Organizasyon Şeması
- Daire Başkanlığı Görevleri
- Denetimler, Şikayet ve Başvuru Kanalları
- Kozmetik Ürün Denetimleri
- Kozmetik Ürünlerin Piyasa Gözetim ve Denetimi(PGD)- İdari İşlemler
- Kozmetik Üretim Yeri Denetimi (GMP)
- Şikayet-Kozmetovijilans Denetimleri
- Denetim Planı
- Denetim Sonuçları
- Biyosidal Denetimleri
- Üretim Yeri Denetimleri
- Ürün Çeşitleri
- Denetim Çeşitleri ve Denetim Alanları
- İdari İşlemler
- Ruhsat/Tescil Kontrolü
- Veriler
Bir kozmetik üründen beklenilenin; Güvenilirlik, Etkinlik, Mevzuata Uygunluk, Kullanım Amacına Uygunluk ve GÜBİS üzerinden duyurulduğunu belirten Kılınç Gök, 2021 yılı PGD planı çerçevesinde denetimlerin en çok Kaş-Kirpik Ürünleri, Yeni Doğan, Bebek ve Çocuk Ürünleri, Profesyonel Kullanıma Yönelik Ürünler ve Cilt Bakım Ürünleri olduğu bilgisini vermiştir.
ÜÇÜNCÜ OTURUM
Prof. Dr. BUKET AKSU sağlık problemleri sebebiyle Importance of Social and Emotional Skills During the Pandemic Period başlıklı sunumunu gerçekleştirememiştir.
Üçüncü oturumun ilk konuşmacısı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Akova olup, COVID-19 Pandemisinde Mevcut Durum konulu konuşmasında Covid-19 verileri, Covid-19 aşıları ve aşı çalışmaları, aşıların kullanımına dair bilgilendirmeler yapmıştır. Dünyada %53,18 insanın en az bir doz aşılandığını belirtilen Akova, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen Türkovac aşısının 3. Faz çalışması başvurusunu gerçekleştirdiği bilgisini de vermiştir.
Ardından Sürdürülebilir Kozmetikler için Biyo-tabanlı ve Biyobozunur başlıklı sunumunu yapmak üzere Prof. Dr. Sudesh Kumar sahneye gelmiştir. Sektörün ambalaj kullanımına dikkat çeken Kumar, Biyo çözünebilir ambalaj eldesi, kullanımı, avantajları hakkında bilgiler vermiştir.
Prof. Dr. Sudesh Kumar bazı ticari plastiklerin yerini almak için biyo-bazlı ve biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerin gerekli olduğu, ekonomik olarak uygulanabilir, sürdürülebilir süreçler oluşturmak için inovasyonlarla maliyetin düşürülmesi ve biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerin uygulanmasının kozmetik endüstrisini daha çekici ve sürdürebilir hale getireceğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırmıştır.
Oturumun üçüncü konuşması Prof. Dr. Charlotte Turner tarafından gerçekleştirilmiştir. Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Ekstraksiyon Uygulamalarında Süperkritik Akışkanlar, Basınçlı Sıvılar ve Karbondioksit Genişletilmiş Yeşil Çözücüler konulu konuşmasında yeşil ve sürdürülebilir kimya başlığı üzerinde durmuştur.
Oturumun son konuşması Pazarlama Müdürü Helene Hine tarafından gerçekleştirilmiştir. Pandemi Sonrası Dünyada Temizden Bilinçli Güzelliğe, Sürdürülebilir Kozmetiklere konulu konuşmasında daha bilinçli güzellik anlayışına olan geçişlerden bahsetmiştir.