
ZINC PYRITHIONE YASAKLANDI
18 Kasım 2021
5. Uluslararası Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar
27 Kasım 20215. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar

Ana teması “Sürdürülebilir Kozmetik” olan 5. Uluslararası Kozmetik Kongresinde ilk günü geride bıraktık. Her yıl olduğu gibi 3 gün boyunca tüm program akışına dair dikkatimizi çeken notları sizlere aktaracağız.

AÇILIŞ KONUŞMALARI
Açılış konuşmalarının ilki, 5. Uluslararası Kozmetik Kongresi Başkanı Sayın Fuat Arslan tarafından gerçekleştirildi. Program içeriği konularına kısaca değinerek bu yıl özellikle Kore kozmetiğinin başarı hikayesini ve gelecekteki hedeflerinin de paylaşılacağını belirtti.
Açılış konuşmalarından ikincisi, Kozmetik Sanayicileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Başkanı Levent Kahrıman tarafından gerçekleştirildi. Kahrıman, Türkiye’deki kozmetik sektörünün güçlü yanlarına değinerek sürdürülebilirliğin önemini dile getirmiştir.
Açılış konuşmalarından üçüncüsü, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister tarafından gerçekleştirilmiş olup, Pandemi sebebi ile yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatta en yüksek ikinci verimin Kimya sektöründe olduğunu vurgulamıştır. Bu sene Ekim ayı itibari ile ulaştıkları rakamın 20 milyar doları aştığını ve 2021 senesinde 24 milyar dolar seviyesinde ihracat ile kapatılması hedeflenerek rekorlarına bir yenisi daha eklemeyi hedeflediklerini belirtti.
Devam eden bütçe toplantıları nedeni ile Doç. Dr. Tolga KARAKAN, açılış konuşmalarına dahil olamadı.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin ile devam eden açılış konuşmalarında, Şahin, özel sektör yatırımlarının arttırılması yönünde çalışmalara devam ettiğini belirtti.
Hedeflerinin, “Sektörün daha güçlü bir hal yapılanması içine girerek, üretimdeki katma değerin yükselmesi ve uygun politikalarla desteklenecek yeni yatırımlarla Türkiye’yi bölgesel alanda küresel, kozmetik, üretim ve ithalat yüzü haline getirilmesi olduğunu” vurgulamıştır. Sürdürülebilirlik ve rekabet edilebilirliği sağlamanın, ekonomi politikalarının önemli bir faaliyeti olduğunu belirten Şahin, kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için de önemli bir araç olarak gördüklerini belirtmiştir. Yeni yatırım ve dört farklı teşvik sistemlerinden bahsetmiştir.
Son açılış konuşmasını Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi, T.C Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Avni Dilber gerçekleştirmiştir. Kozmetik sektörünün toplumun bir kesitini kaplamayıp tümünü kapsadığı konusunda bilgiler vermiştir.
İnovatif çalışmalar ile son dönemde rekabet hızlanmış ve reklam boyutu ön plana çıkmıştır. Reklam kurulunun da birtakım denetlemeler yapmakta olduğunu dile getiren Dilber, amaçlarının tüketicinin sağlık ve ekonomik çıkarlarını korumayı hedeflemek olduğunu dile getirmiştir.
Firmaların tanıtımlarda sağlık beyanlarının çokça kullandığını dile getiren Dilber, bu anlamda 163 dosyadan 143 dosyaya yaptırım uygulandığını belirtmiştir. Tüm gayelerinin, denetimlerde sektörü cezalandırmak yerine bilgilendirmek ve rehberlik etmek olduğunun üzerinde durdu.
Açılış konuşmaları ardından program akışına ödül töreni ile devam edildi. Yaşam boyu onur ödülü, sektöre katkı ödülü ve bilime katkı ödülü sahiplerini bulurken ardından 5. Uluslararası Kozmetik Kongresi ödülleri kongreye destek veren firmalara takdim edildi.
BİRİNCİ OTURUM
Açılış ve ödül törenlerinden sonra oturum Prof. Dr. Üstün Dökmen’ in konuşması ile başladı. Dökmen, konuşmasında evrim sürecine değinmiş olup, tüm canlıların yaşamı boyunca canlı kalmak istediğini ve bu canlılığın devam edebilmesinin ancak sürdürebilirlikle olacağını dile getirmiştir.
Her olayın perde arkasında muhakkak bir ışık vardır. Bu ışığı takip ederek sürdürülebilirliğin devam edebileceğini belirtmiştir.
Birinci oturumun ikinci konuşması İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Semra Sardaş tarafından yapıldı.Kozmetik ürünlerde güvenliğin sürdürülmesi başlıklı sunumunu gerçekleştiren Sardaş, kozmetik ürünler ile birlikte tüm ürünlerde hammaddelerin kullanımının sürdürülebilir olması gerektiğini belirtti. Sürdürülebilirliğin devam edebilmesinin 4 başlık altında değerlendirildiğini belirten Sardaş, bu dört başlığı kısaca QSEM olarak adlandırmıştır. QSEM,
Q: Stabilite, Impurite, GMP
S: Karsinojenesite, Genotoksisite, Reproduktive toksisite
E: İddialara ilişkin klinik çalışmalar
M: Elektronik standartlar ÜTS ile elektronik başvuru sistemi (EBS)
Bir ürünün üretilişinden satışına kadar olan süreçlerin tamamı bakanlığın sayfasında kılavuzlar içerisinde belirtildiği ve bu kılavuzlara istinaden süreçlere devam edilmesi gerektiğine değinmiştir. Ürünün içerisinde kullanacağınız hammaddelerin yapılan klinik çalışmaları ise yine bakanlığın sayfasında belirtilmiş olup, bu bilgilere istinaden gerekli takip ve kontrollerin yapılması gerektiğini vurgulamıştır.
Birinci oturumun üçüncü konuşması Horizon Danışmanlık firmasından Eser ERGİNOĞLU tarafından yapıldı. AB Yeşil Anlaşması ve Kozmetik Endüstrisi başlıklı sunumunu gerçekleştiren Erginoğlu, konuşmasında karbon ayak izinin önemine değinmiştir. Avrupa Birliğinde olan yeni süreçler ile birlikte yakın gelecekte hem ambalajların hem de ürünlerin sürdürülebilirliği ve karbon ayak izlerine yönelik sonuçlara istinaden ihracat yapılabileceğini vurgulamıştır. İhraç edilen ürünlerde ürün kadar ambalajında önemine değinen Erginoğlu, ileriki süreçlerde ürün ambalajının öneminin artacağını bu nedenle ilgili çalışmalara başlanılması gerektiğini belirtmiştir.
Birinci oturumun dördüncü konuşması Kumamoto Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Dr. Hari Prasad Devkota tarafından yapıldı. Himalaya Tıbbi Kaynaklarının Kozmetik Olarak Kullanımı: Geleneksel Bilgiden Bilimsel Çalışmalara ve Sürdürülebilir Kullanım başlıklı sunumunu gerçekleştiren Dr. Devkota, tıbbi himalaya bitkisinin kullanım amaçlarını ve kozmetik ürünlerde hangi durumlarda kullanabileceğine değinmiştir. Bu hammadde,
· Antioksidan
· Depigmentasyon
· Antiaging
· Koruyucu
· Yüzey aktif madde
· Nemlendirici
olarak kullanıldığını vurgulamıştır.
Oturumun son konuşması, BASF yetkilisi Mübahat AKIN tarafından yapıldı. AB Yeşil Anlaşması başlıklı sunumunu gerçekleştiren AKIN, sürdürülebilirliğin geleceğine kimya’ dan bakılması gerektiğini belirtti. Sürdürülebilirlikle birlikte karbon ayak izinin de önemini vurgulayan AKIN, hammaddelerin özellikle hem geri dönüştürebilir olması hem de karbon ayak izinin düşük olması yeni süreçte hammaddelerde yeniliğe gidilmesine neden olduğunu, sürdürülebilirliğin devamlılığı için kullanılan her hammaddenin canlıya ve doğaya saygılı olmasının önem arz ettiğini vurgulayarak sunumunu tamamlamıştır.
İkinci gün için takipte kalın.
