14.Kozmetik Kimyası Üretimi Standardizasyonu Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar
17 Şubat 202414.Uluslararasi Kozmetik Kimyası Üretimi Standardizasyonu Kongresi Poster Sunumu
21 Şubat 202414. Uluslararası Kozmetik Kimyası Üretimi Standardizasyonu Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar
İKİNCİ OTURUM
14. Uluslararası Kozmetik Kimyası Üretimi Standardizasyonu Kongresi ikinci oturumu Dr. Mutlu TOPAL moderatörlüğünde başladı.
İkinci oturumun ilk konuşması Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi`nden Prof. Dr. Nazan DEMİR, “Geçmişten günümüze beden boyama ve kullanılan renklerin kimyası” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. DEMİR, insan ruhunun tene yansıması olarak tanımlanan beden boyamanın bir başka deyişle dövmenin tarihçesinden bahsetmiş, dövme yapımında kullanılan boya çeşitlerine, pigment ve taşıyıcılarına, ayrıca yarattığı sağlık sorunlarına değinmiştir.
İkinci oturumun son konuşması Givaudan firmasından Frederic SERRES “Dermocosmetics“ konulu sunumunu gerçekleştirmiştir. SERRES, sunumunda akne, kızarıklık, egzama, saç dökülmesi gibi küresel olarak cilt sorunlarını ele almış ve bu cilt sorunlarına istinaden kozmetik ürün iddialarına yönelik kullanılabilecek hammaddelere değinmiştir.
ÜÇÜNCÜ OTURUM
Üçüncü oturum Dr. Öğr. Üyesi Salih Denli moderatörlüğünde başladı.
Üçüncü oturum ilk konuşması Atabay İlaç firmasından Adil KAYA “Strateji-İnovasyon-Kültür İlişkisi” konulu sunumunda teknolojiyi geliştirmek için beraber çalışma kültürünün önemini vurgulamıştır.
Üçüncü oturumun son konuşması İstanbul Üniversitesi Kozmetoloji Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Fatma Gülgün YENER “Prebiyotik ve postbiyotiklerin kozmetolojide kullanımı“ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. YENER, vücudumuzda yaşayan doğal mikroorganizmalar olarak tanımlanan mikrobiyom teriminden, parmak izi gibi her bireyin kendine özgü bir mikrobiatası olduğundan ve bu mikrobiatayı dengede tutmanın öneminden bahsetmiştir. Pre/Pro/Postbiyotik tanımlarına değinmiş ve Prebiyotik ve Postbiyotiklerin kozmetikte kullanımını ve yararlarını anlatmıştır. Cilt bakımında postbiyotiklerin kullanılmasının cilt bariyerini güçlendirdiğini, nemlendirdiğini ve aynı zamanda raf ömrü kaynaklı kullanımının daha uygun olduğunu belirtmiştir.
DÖRDÜNCÜ OTURUM
Dördüncü oturum Prof. Dr. Fatma Gülgün YENER moderatörlüğünde başladı.
Dördüncü oturumun ilk konuşmacısı Erciyes Üniversitesi`nden Prof. Dr. Mustafa SOYLAK “Kozmetik ürünlerinde eser miktar analizi” konulu sunumunu gerçekleştirmiştir. SOYLAK, sunumunda kozmetik ürünlerde ağır metallerin hangi metotlarda analiz edildiğinden bahsetmiştir. Kozmetik ürünlerde ağır metal analizlerinin ICP-MS ve ICP-OES cihazlarının kullanılarak yapıldığından, nanokozmetikler için ise single ICP-MS ile yapılabildiğini vurgulamıştır. Bu metotların kullanılabilmesi için ise öncelikle ayırma ve zenginleştirme yöntemlerinin yapıldığından bahsetmiştir.
Dördüncü oturumun ikinci konuşması Özel Dermatoloji Kliniği bulunan Prof. Dr. Aslı KAPTANOĞLU “Deri mikrobiomu ve kozmetikler” başlıklı sunumunda mikrobiota tanımını, kişisel ve alansal olmak üzere mikrobiotayı etkileyen faktörlerden, yerleşikler ve geçiciler olmak üzere sınıflandırılan mikrobiota çeşitlerinden bahsetmiştir. Deri mikrobiota çalışmalarının deri sağlığının durumu hakkında bilgi verdiğini, hastalık varyasyonlarının ayırt edilmesine olanak sağladığını ve optimal tedavi yaklaşımında yol gösterdiğini amaçladığını belirtmiştir.
Dördüncü oturumun üçüncü ve son konuşmasını Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`nden Prof. Dr. Gülşah GEDİK “Eko-sorumlu ve temiz güzellik” konulu sunumunu gerçekleştirdi. GEDİK, temiz içerikte olması gereken konulara giriş yaparak, eko-sorumlu üretimin ekolojik, ekonomik, sosyal ve sürdürülebilir bir sorumluluk olduğunu vurgulamıştır. Eko-sorumlu üretimde dikkat edilmesi gereken konulardan olan dayanıklı ürün geliştirilmesi, etiketlemede şeffaflık, toplumsal ve ekonomik etkiler ve bireysel katkılardan bahsetmiştir. Organik ve doğal kozmetiklere de değinerek, bitkisel bazlı bileşenlerin kullanılmasını vurgulamıştır.
BEŞİNCİ OTURUM
Beşinci oturum Prof. Dr. Emel Çalıkoğlu moderatörlüğünde başladı.
Beşinci oturum Selüz Kimya firmasından Ahmet YİĞİDER, Simge MERİÇ, Pınar Güler ŞAHİN ve İrem ALTINTOP “Global perspektifte makro trendler” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Beşinci oturumun ikinci konuşması Ticaret Bakanlığı`ndan Erdem BİÇER “Kişisel bakım ve kozmetik ürün reklamlarına ilişkin düzenlemeler ve reklam kurulu” konulu sunumunu gerçekleştirmiştir. BİÇER, internet, sosyal medya, gazete, dergi gibi ticari reklam gruplarından giriş yaparak, haksız ticari uygulamalardan ve reklam kurulunun yapısından bahsetmiştir. Ticari reklamların ve haksız ticari uygulamaların denetimiyle görevlendirilmiş tek idari otorite olan Reklam Kurulu`nun, tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarının ticari reklamlar vasıtasıyla zedelenmesini engellemek için gerekli tedbirleri almakla sorumlu olduğunu açıklamıştır. Reklam Kurulu, mevzuata aykırı reklamlar için, 3 aya kadar tedbiren durdurma cezası, durdurma cezası, düzeltme, idari para ve durdurma cezası yaptırımlarının birine veya birkaçına hükmedebileceğini, reklamların kamu sağlığını bozucu nitelikte olamayacağı gibi tüketiciyi aldatıcı, onun tecrübe ve bilgi noksanlığını istismar edici nitelikte olamayacağını, reklamların doğru ve güvenilir olması gerektiğini vurgulamıştır. Kozmetik ürünlerde kullanılan her bir iddianın bağımsız kuruluşlarda yapılmış analiz ve bilimsel çalışmalar içermesi gerektiğini aksi halde kabul edilemeyeceğini ve özellikle ispatlanamayan hiçbir iddianın kullanılmaması gerektiğini belirtmiştir.