
Endokrin Bozucu Maddeler Listesi
17 Şubat 2022
12. Uluslararası Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar
21 Şubat 202212. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar

PİM Grup’un 12. kez sponsor olarak desteklediği Uluslararası 12. Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi’nde ilk günü geride bıraktık. Her yıl olduğu gibi 3 gün boyunca tüm program akışına dair dikkatimizi çeken notları sizlere aktaracağız.

Kongre, Gebze Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi İrem Kulu açılımı ile başladı. Kongrede üretim ve ar-ge çalışmalarının daha verimli, etkin ve başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için, özel sektör, kamu ve kurum temsilcilerinin yanı sıra akademideki araştırmacıların da bulunduğu bir toplantının yapılması, proje işbirlikleri platformunun oluşturulması ve ortak proje yapma kültürünün geliştirilmesi hedeflendiği konusunda bilgi verildi.
Açılış Konuşmaları
Açılış konuşmalarının ilki, Kozmetik Kongresi Başkanı Gebze Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Ramazan Altundaştarafından gerçekleştirildi. Altundaş, program içeriği konularına kısaca değinerek kozmetik kongrelerinde kimya dalının ana merkez olması gerektiği ve tüm paydaşlarımızı bu kongreler çatısında bir araya getirmenin önemini vurgulamıştır.
Açılış konuşmalarından ikincisi, Kimyagerler Derneği Başkanı İkram Cengiz tarafından gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarından üçüncüsü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan tarafından gerçekleştirilmiş olup, üniversitenin gelişimi ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Devlet destekli araştırma merkezlerinin kurulacağı bilgisini de konuşmasında belirten Aslan, sektöre destek vermek adına sanayiciler ile işbirliği içinde olduklarını vurgulamıştır.
Açılış konuşmalarından dördüncüsü, Gümrük Ve Ticaret Eski Bakanı Cenap Aşçı tarafından gerçekleştirilmiştir. Aşçı, Dünya ticaretinde ülke olarak %1’lik dilimde olduğumuzu ve bu oranı yükseltmek için çalışmaların sürdüğünü belirtmiştir. Tüm çalışmaların insan ve çevre sağlığı yönünde yapıldığını vurgulamıştır.
İstanbul Kimyevi Maddeler Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister ile devam eden açılış konuşmalarında, Pelister, pandemi döneminde dijital pazarda en fazla alışverişin yapıldığı 3 ürün grubu içerisinde kozmetik ürün olduğu bilgisini verdi. Kimya teknoloji merkezinin kurulum çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu da değinmiştir.
Son açılış konuşmasını Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Doç. Dr. Tolga Karakan gerçekleştirmiştir. Kurum olarak teknik düzenlemeler ile ilgili çalışmaları etkin şekilde yürütüldüğü bilgisini veren Karakan, halk sağlığının korunması amacıyla tüm paydaşların yayınlanan kılavuzları yol gösterici olarak almaları ve uygulamaları gerektiğini vurgulamıştır.
Açılış konuşmaları ardından program akışına ödül töreni ile devam edildi. 12. Uluslararası Kozmetik Kongresi ödülleri kongreye destek veren firmalara takdim edildi.
Birinci Oturum
Açılış ve ödül törenlerinden sonra oturum Prof. Dr. M. Hasan Aslan tarafından açıldı. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, E-İhracat, Dijital Pazarlama Ve Yeni Nesil Teknolojiler Bölüm Başkanı Hasan Önal, konuşmasında e-ihracat, e-ihracatın faydaları, sınır ötesi ticaret konularına ayrıntılı olarak değindi.
Önal, e-ticaretin herhangi bir çevrimiçi platform marifetleriyle gerçekleştirilen aşağıdaki tüm faaliyetleri kapsadığını belirtmiştir.
- B2b (İşletmeden İşletmeye),
- B2c (İşletmeden Tüketiciye),
- C2c (Tüketiciden Tüketiciye),
- C2b (Tüketiciden İşletmeciye),
- B2g (İşletmeden Devlet Kurumuna),
- G2b (Devlet Kurumundan İşletmeciye),
- G2g (Devlet Kurumundan Devlet Kurumuna).
Önal, e-ticaret yöntemlerini aşağıdaki şekilde sıraladı.
- Kendi Online Satış Modeli-Kendi Web Sitesi
- Pazar Yeni Modeli
- Sosyal Medya Satış Modeli
- Aracı Firma İş Modeli
E-Ticaretin 1979 yılında telefonda teletext uygulaması bulunmasıyla ortaya çıktığına değinen Önal, 1995 yılında amazonun bulunduğunu ve e-ticaret gelişiminin büyük önem kazandığını belirtti.
E-İhracat, Mikro İhracat + Sınır Ötesi Pazar Yerlerine Ve E-Ticaret sitelerine yapılan yurtdışı gönderimleri olduğunu belirten Önal, e-ihracat avantajlarını aşağıdaki şekilde sıraladı.
E-İhracat Avantajları:
- İhracat operasyonu ve gümrük muafiyetleri ile pazara giriş imkanı kolaydır.
- Dünyanın her yerinden ve daha büyük alım gücüne sahip müşterileri bulabilme imkanı vardır.
- Toptan satışlara göre yüksek kar marjı sağlaması nedeni ile ihracat gelirlerinizi artırır.
- Geleneksel ihracat sürecine göre risk payı düşüktür. Siparişe göre üretim küresel veya ulusal çapta bir ekonomik dalgalanma ihracatçıyı etkilemez.
Küresel E-Ticaret
Önal, küresel e-ticaret hacmi yıllık iki haneli büyüme göstermektedir. 2025 yılından itibaren çift haneli büyümenin tek hanelere düşeceği tahmin edilmektedir. Dijital ödeme yöntemleri, dijital tanıtım gibi alanlardaki gelişmelere ön ayak olmuştur. En çok ödeme yöntemleri, paypal, alipay ve wechatpay olarak sıralanabilir. 2021 yılında 2.14 milyar insanın çevrimiçi alışveriş yaptığı tahmin edilmektedir. küresel e-ticaret hacmi 4.9 trilyon $ seviyesine ulaşmıştır. Küresel e-ticaret hacminin %52’sini Çin, %18’ini ABD oluşturmaktadır. Hindistan ise %2 seviyesindedir. Ancak Hindistan ve Latin Amerika e-ticaret alanında gelecek yıllarda ciddi gelişmeler kaydedecektir.
Kozmetik Sektöründe E-Ticaret
Önal, Türkiye’nin ihracatı 1.4 milyar dolar iken ithalatının, 1.5 milyar dolar olduğunu belirtti. En büyük ithalatçı 28 milyar dolar ile Çin iken ikinci sırada 3 milyar dolar ile ABD olduğunu vurgulayan Önal, Singapur ve Kore’nin kozmetik alanında büyük başarısı dile getirdi.
Çin’de E-Ticaret
Önal, Çin’in yaklaşık 2.5 trilyon dolar ile dünyanın en büyük e-ticaret pazarı konumunda olduğunu belirtti. Jd, Tmall&Taobao ve Pinduoduo en büyük e-ticaret platformlarıdır. Çin’in son yıllarda yaptığı düzenlemeler ile sınır ötesi e-ticarette bir serbestleşmeye gittiği ve Çin’e sınır ötesi e-ticaret kapsamında 770 dolara kadar olan gönderilerin gümrük vergisinden muaf tutulacağı belirtilmiştir.
Gelişen Pazarlar: Hindistan
Hindistan’ın e-ticaret pazarının 2020 yılında %53 büyüme göstererek 46 milyar dolara ulaştığını belirten Önal, 2021’de ise bu rakamın 84 milyar dolara çıktığı bilgisini vermiştir. En önemli pazar yerleri amazon ve Flipkart&Myntra’dır. E-ticaretin genel perakendeye oranla ABD ve Çin gibi büyük pazarlardaki durumu göz önüne alındığında Hindistan e-ticaret pazarının önümüzdeki yıllarda büyük bir gelişme göstereceği beklendiğini vurgulamıştır.
Türkiye’de E-Ticaret
Türkiye’de e-ticaretin gelişmekte olan bir pazar görünümünde olduğunu belirten Önal, e-ticaret satışları 2021’de 16 milyar dolara ulaştığını dile getirmiştir. Türkiye nüfusunun %44’ne tekabül eden yaklaşık 35 milyon kişi çevrimiçi alışveriş yapmış ve 2020 ile 2025 arasında e-ticaret pazarı yıllık ortalama %14 büyüyeceği öngörülmektedir.
Kobilerin E-İhracatta Başarılı Olamama Nedenleri:
Teslimat süresi, tahsilat ve ödeme yöntemleri, bilgi eksikliği, paketleme, mevzuat ve gümrükleme, pazarlama maliyetleri ve lojistik maliyetleri olduğunu belirtmiştir.
Birinci oturumun ikinci konuşmacısı Plat Derneği Başkanı İmer Özer katılım sağlayamadığı için gerçekleştirilmedi.
Birinci oturumun son konuşmacısı Herbaferm Akademi Kurucusu Uzm. Ecz. Meltem Kurtsan tarafından gerçekleştirildi. “Aromaterapi Temelli Doğal Kozmetikler” konulu konuşmasını gerçekleştiren Kurtsan, Türkiye’de üretilen gül yağının Dünya’nın gül yağı ihtiyacını %70 oranında karşılayabilecek potansiyeli var iken, bu potansiyelin kullanılamadığını belirtmiştir. Welness trendlerinin önemine değinen Kurtsan, “sağlık, beslenme, güzellik, çevre, yaşam, fitness” alanlarının önemini vurgulamıştır.

İkinci Gün İçin Takipte Kalın.