
11. Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar 2. Bölüm
29 Mart 2021
Tip-1 Ve Tip-19 Biyosidal Ürünlere İlişkin 2021 Yılı Birinci Çeyrek Denetim Verileri
3 Mayıs 202111. Kozmetik Kongresi 3. Gününden Önemli Notlar

ALTINCI OTURUM
11. Kozmetik Kongresi’nin son günü, ilk iki günkü bilimsel programın ardından katılımcıların büyük bir çoğunluğunun merakla beklediğini düşündüğümüz Kozmetik ve Biyosidal Ürünlerde Mevzuatsal Süreç seminerinin de gerçekleştirilmesiyle son buldu.
TİTCK Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanı Yücel Dener 2020 yılı ve 2021 yılının ilk çeyreğine dair kurumun yaptığı işlemler ile alakalı istatistiksel verileri paylaştı.





Pandemi sebebi ile personel sayısındaki azalma ile birlikte iş yoğunluğun artmasına karşın tüm yıl boyunca gelen taleplerin tamamının cevaplandığına dair veriler sunuldu.
Yücel Dener’in akabinde TİTCK yetkililerinin eğitim niteliğinde bilgilendirici sunumları gerçekleşti. Sunumlar aşağıdaki sırayla devam etti.
Firma kayıt işlemleri ile alakalı sunumunu gerçekleştiren Mustafa Uygun, ürün takip sisteminin etkin kullanımına yer verdiği konuşmasında, firma kaydı ile alakalı çok sık karşılaştıkları sorular hakkında da firmaları bilgilendirdi.
Kozmetik Yönetmeliği Değişikliği konulu sunumunu gerçekleştiren Dr. Ecz. Gülçin Köse, Kozmetik Yönetmeliği ve eklerinde 2005 yılından sonra aralıklar ile güncelleme yapılarak (AB) 1223/2009 sayılı Kozmetik Tüzüğü ile uyumlu hale getirilmeye çalışıldığını üründen sorumlu aktörün farklılığı nedeniyle tam uyumlu olmadığını dile getirdi.
Kozmetik Yönetmeliği ve AB 1223 /2009 Kozmetik Tüzüğü arasındaki farklara da değinen KÖSE, Sorumlu Kişi ile ilgili detaylı bilgilendirme de bulundu. Yönetmelik eklerinde yer alan yasaklı ve sınırlı kullanımdaki bileşenlerin AB’de sık sık güncelleniyor olması nedeniyle Tebliğ ile düzenlenmesi yoluyla uyumluluğun sağlanması amaçlandığını dile getirerek sunumunu tamamladı.
Uzm. Ecz. Sevda Nur Yüksel Kozmetik Ürün Ambalajları ile alakalı sunumunu gerçekleştirdi. Ambalajın, ürünün markalaşmasında en az ürünün kendisi kadar önem taşıdığını ve kozmetik sektöründeki öneminin gitgide artmakta olduğunu vurguladı. Başvuru incelemelerinde ürün ambalajında yer alması gereken tüm bilgileri detaylı olarak açıklayarak, firmaların ürün ambalajlarında en sık yaptığı hatalara da değindi.

Kozmetik Ürün İddiaları ile ilgili sunumunu gerçekleştiren Ecz. Hülya Tezel, kozmetik ürünün genel sunumu ve/veya üründe kullanılan iddiaların yanlış, hatalı veya ilgisiz bilgilere dayandırılmaması gerektiğini vurguladı. Sık karşılaşılan kozmetik ürün tanımını aşan iddialara da değinen TEZEL, firmalar adına verimli olan bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi.



Uzm. Ecz. Kumsal Gümüşcan Kozmetik Ürünlerde Güvenlilik konulu sunumunda, bir kozmetik ürünü güvenliliği ile alakalı tüm verilere sahip olmadan piyasaya arz edilmemesinin gerektiğini, piyasada yer alan her kozmetik ürün için ürün bilgi dosyasının hazır bulundurulması zorunluluğunu vurguladı.
Kozmetik Ürün İhracat Sertifikası Sistem Kullanımları hakkında bilgilendiren Bayrak Altan, ihracat sertifikasının Türkiye’de yerleşik ve kuruma kayıtlı kozmetik firmalarının imal ettiği kozmetik ürünler için firma talebi üzerine ihracata destek verilmesi adına kozmetik ürün dairesi tarafından düzenlenmekte olduğunu vurguladı. İhracat Sertifikasına nasıl başvuru yapıldığına dair detaylı bir şekilde açıklayarak sunumunu tamamladı.
YEDİNCİ OTURUM
Biyosidal ürünlere ilişkin bilgilerin katılımcılara aktarılacağı bu oturumda, altıncı oturumun uzaması sebebi ile katılım sağlayamadığımızı üzülerek bildiriyoruz.
PİM Grup olarak bu yıl bizlere bir ilki yaşatan, pandemi koşullarında tüm hijyen kurallarına dikkat edilerek başarılı bir kongre geçirmemizi sağlayan Kimyagerler Derneği ve Gebze Teknik Üniversitesi’ne teşekkür ediyoruz.