
BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL (LILIAL) Alerjeni Yasaklanıyor
12 Mart 2021
11. Kozmetik Kongresi 2. Gününden Önemli Notlar
27 Mart 202111. Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar

PİM Grup’un 9. kez sponsor olarak desteklediği Uluslararası 11. Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi’nde ilk günü geride bıraktık. Her yıl olduğu gibi 3 gün boyunca tüm program akışına dair dikkatimizi çeken notları sizlere aktaracağız.

AÇILIŞ KONUŞMALARI
Açılış konuşmaları, Prof. Dr. Ramazan Altundaş tarafından başlatıldı. Kongre Başkanı Altundaş konuşmasında pandemi sebebi ile son ana kadar kongrenin yapılıp yapılmayacağı konusunda bir netlik olmadığını fakat sektör ihtiyacı dolayısıyla yüzyüze yapılmasının daha verimli olacağına karar verdiklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl yine aynı sebepten kongrenin iptal edilmesi ve bu yıl ki yoğun talep sonrasında tüm önlemler alınarak sektörün bir araya gelmesinin bir gereklilik olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmaları sırasıyla Kimyagerler Derneği Başkanı İkram Cengiz ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan ile devam etti.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Karakan, değişen çevre şartları ile tüketici ihtiyaçlarının da değiştiğine değinerek yerli imalatçıların uluslararası pazarda daha güçlü olabilmesi için yeni adımlar atıldığının müjdesini verdi. Corona virüs nedeni ile piyasada dezenfektan sıkıntısı yaşanmaması için gerekli adımların atıldığını ayrıca Tip-1 ve Tip-19 Biyosidal ürünler için de ÜTS çalışmalarına başlandığını vurguladı. Konuşmasının devamında ise Kozmetik Dairesinin çalışmalarından bahsetti ve her geçen gün yeni iyileştirmeler ile sektör taleplerini karşılamaya özveri ile çalıştıklarını belirtti.
BİRİNCİ OTURUM
Birinci oturum ilk konuşması Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Nazan Demir tarafından gerçekleştirildi. Kozmetik Sektöründe Parfümün Önemi başlıklı sunumunu gerçekleştiren Demir, kokunun insanlar üzerindeki etkisine değindi. Parfümün insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Demir, güzel kokunun insanları her daim nasıl etkilediğinde bahsetti. Parfüm üretiminin, sanat ve bilimin bir arada harmanlandığı çok büyük emek ve yatırım gerektiren bir sektör olduğunun üzerinde durdu.
Birinci oturumun ikinci konuşması Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. Halil İbrahim UĞRAŞ tarafından yapıldı. Bitkisel & Doğal Kaynaklı Kozmetik Üretiminde Standardizasyon Problemi konulu konuşmasında Bitkisel & Doğal kaynaklı hammaddeler kullanılarak üretilen kozmetik ürünlerde güven algısının sentetik kimyasallara nazaran daha fazla olduğuna değindi. Bitkisel & Doğal Kaynaklı kozmetik ürünlerde doğaları gereği çok sayıda molekül bulunduğundan bu tür ürünlerde kalite probleminin aşılabilmesi için standardizasyonun çok önemli olduğunu ancak bu maddeler üzerinde yeterince spesifik çalışma bulunmaması nedeniyle aynı zamanda çok da zor olduğunu vurguladı.
Son konuşma Bezmialem Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören tarafından yapılmıştır. Saç Kozmetiklerinde Beyan Edilmeyen Maddelerin Tayini ve Tehlikeleri adlı konuşmasında Türkiye’de saç çıkarma fonksiyonunda etkili olduğu görülen ve satışta bulunan kozmetik ürünler içerisinde yer alan minoxidil, fenistaride, dutasteride gibi hammaddelerin varlığına yönelik yaptığı çalışmalardan bahsederek, tespit edilen bu moleküllerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri üzerine durdu.
İkinci gün için takipte kalın. 🙂
