
TİTCK, 2019 dördüncü çeyrekte kozmetik ürünlerin denetimine ilişkin sonuçları duyurdu
5 Şubat 2020
10’uncu Kozmetik Kongresi 2. Günden Önemli Notlar (1. bölüm)
24 Şubat 202010’uncu Kozmetik Kongresi 1. Günden Önemli Notlar

PİM Grup’un 8. kez sponsor olarak desteklediği Uluslararası 10’ncu Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi”nde ilk günü geride bıraktık. Söz verdiğimiz gibi 3 gün boyunca tüm program akışı ve dikkatimizi çeken notları sizlere aktaracağız.
AÇILIŞ KONUŞMALARI
Açılış konuşmaları, aynı zamanda günün sunuculuğunu da yapacak olan Gökhan Okçu tarafından başlatıldı. Bir saate yakın sahnede kalan İzgören Akademi eğitmenİ ve danışmanı olan Okçu konuşmasında daha çok algı yönetimi konusunda anekdotlarını paylaştı.
Açılış konuşmaları sırasıyla Kongre Başkanı Prof. Dr. Ramazan Altundaş, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan ve Kimyagerler Derneği Başkanı İkram Cengiz ile devam etti.
Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanı Yücel Dener, bu yıl kongreye kalabalık bir ekip olarak katılım sağladıklarını ve gerek oturumlar gerekse verilen aralarda tüm katılımcıların sorularını ve sorunlarını dinlemek için burada olduklarının altını çizdi. Kozmetik Dairesi’nin son iki yılda yaptığı çalışmalar neticesinde belirlenen ve sektörün büyüme hızını gözler önüne seren istatistiki verilere göre; ÜTS kayıtlarına bakıldığında kozmetik firma sayısı %30’luk bir artışla 6000’i geçmiş durumda iken kozmetik ürün sayısı ise 70.000’i aşarak %186 lık bir artış gösterdi.
Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Recep Uslu ise konuşmasına kozmetik sektörünün düzenleyici ve denetleyici kuruluşu olarak kurum içi ve dışı eğitici tüm organizasyonları memnuniyetle desteklediklerini belirterek başladı. Konuşmanın önemli satır başları ise şu şekilde oldu.
- Sektörün artan üretim kabiliyetinin ihracat gücünü de artırarak; bu gücün uluslararası alana taşınmasını desteklemek amacıyla son 6 aydır özellikle mevzuatsal çalışmalar ağırlık veriliyor.
- Son 3 aydır ise vücuda temas eden biyosidal ürünlere yönelik mevzuat çalışmaları hızlandırılmış ve aslında tamamlanmış durumda, fakat mevzuatsal bir takım engellerin aşılması beklendiğinden henüz sektörle paylaşılamıyor.
- AB ile uyumlu olmaya yönelik olarak yapılan mevzuatsal çalışmalar için ticaret bakanlığı ile birlikte çalışılıyor. Amaç birebir uyumu yakalayabilmek ve bu amaçla yeni mevzuat düzenlemesinin yakında açıklanması planlanıyor.
- UTS için yapılan çalışmalar konusunda en çok istenen UTS Mobil’in birebir hayata entegre edilmesi ile vatandaşın da fahri bir müfettiş gibi görev alınmasının sağlanması. Bu başarıldığında; kayıt dışı ürünün önüne geçilmesi ve kayıtlı ürünlerle alakalı yaşanan olumsuz olayların birebir şikayetini alarak PDG’ye destek olabilmesi bekleniyor.
- Yine UTS nezdinde ürün bildirimlerinin inceleme süresi şu anda 10 günün altına inmiş durumda fakat hedef 3 günün altına düşmesi. Sürecin uzamasındaki en büyük sebep ise ürün güvenlik değerlendirme raporlarında belirlenen hatalar ve uygunsuzluklar. Bu sebeple ürün güvenlik değerlendirme raporları itina ile incelenmeye devam edilecek.
- Mevcut durumda serbest satış sertifikası başvurularının incelenmesi 10 günün altına inmiş vaziyetteyken; klinik araştırma başvuruları için ise bu süre 7 gün civarındadır. İnceleme sürelerinin kısaltılabilmesi için sistemsel alt yapı ve inceleme ekibinin geliştirmesine devam edilmekte.

BİRİNCİ OTURUM
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneğinden İmer Özer perakendede önemli olanın anlaşılmak değil, farkedilmek olduğunun altını çizen bir konuşma gerçekleştirdi. Sonrasında Doç. Dr. Cengiz Arıcı ARBEB Proje desteklerinden bahsetti.
Düzce üniversitesinden Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Düzce genelinde yetiştirilmesi mümkün olan ve kozmetik sektöründe kullanılan aromatik bitkilerin üniversite bünyesinde kontrolü olarak yetiştirilip, sanayicilere teminini sağlamanın yanı sıra sektörde ihtiyaç duyulan içerik analizleri ile etkinlik ve toksisite analizlerin gerçekleştirildiğinden bahsetti.
Ardından sahnedeki yerini alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazan Demir ülkemizde kozmetik sektörünün en önemli sorununun marka geliştirememek ve sürdürülebilir nitelikli bir üretim için hammadde kaynakları oluşturamamak olduğunu belirtirek markalaşma ve sürdürülebilirlik konularında önemli bilgiler verdi.
Kozmetik kongresinin ilk günü TÜBİTAK, TEYBEB Biyotek Grup Koordinatörü Işık Aşar’ın TEYBEB bünyesinde verilen proje desteklerini anlattığı konuşmasıyla sona erdi.
İkinci günde sizlerle daha çok TİTCK Kozmetik Dairesi yetkililerinin sunum ve konuşmalarından önemli satır başlarını paylaşacağız. Takipte kalın.
2. gün detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.